Южна Корея, една от държавите в света, където се работи

...
Южна Корея, една от държавите в света, където се работи
Коментари Харесай

Държавата, където се работи прекалено много, дава на хората си право на почивка

Южна Корея, една от страните в света, където се работи най-вече, се пробва да обезпечи на жителите си тяхното справедливо " право на отмора ". Мун Дже-Ин предприе стъпки за понижаване на работните часове, а депутатите се борят за в допълнение възнаграждение на трудовия развой през почивните дни.

В продължение на години дългите часове бяха считани за нужни, с цел да се поддържа бързия стопански напредък на страната, само че в този момент те са обсъждани като източник на обществени проблеми, като ниската раждаемост и продуктивност. Южнокорейците работят 2069 часа годишно, което ги трансформира във втората най-дълго работеща развита страна след Мексико.

Отчитайки изменящата се социална настройка към работата, ръководещите и опозицията се споразумяха през ноември да лимитират работната седмица до 52 часа от досегашните 68, и да дадат 50% в допълнение възнаграждение за работата през почивните дни.

Мун, който даде обещание да редуцира часовете по време на предизборната си акция предходната пролет, съобщи, че смяната " е задача, която не трябва да се отсрочва повече ".

Споразумението обаче не съумя да стигне до пленарна зала, защото някои депутати и профсъюзи желаят работата през уикенда да се заплаща на 100% в допълнение. Корейската конфедерация на профсъюзите разгласи, че двойното възнаграждение е належащо, с цел да се понижи работата през почивните дни, а тези, чиято работа изисква да се трудят през уикендите, да получат подобаваща отплата.

Ако депутатите не съумеят да преразгледат трудовия кодекс до 23 декември, Народното събрание ще може да го разисква и гласоподава най-рано през февруари. Продължителният спор би могъл да сложи самодейността за " право на отмора " на Муун в непрестанен развой на изчакване, както се случи с огромна част от законопроектите на предшественичката му Пак Гън-хе.

Подобряване на продуктивността

Докато депутатите спорят за заплащането на уикендите, някои работодатели се съгласиха с потребността от редуциране на работните часове, само че считат, че измененията трябват да бъдат постепенни.

Намаляването би трябвало да бъде въведено първо в огромните компании с повече от 1000 чиновници, а 60-часовата работна седмица би трябвало да е позволена във компании, които са постигнали единодушие със чиновниците си, предложи Ким Йонг-вае, вицепрезидент на Корейската федерация на работодателите.

" По-краткото работно време е нужно в името на щастието, само че би трябвало да се разиска дружно с методите за възстановяване на продуктивността на труда. Без по-добра продуктивност ще има странични резултати като понижаване на приходите на служащите и повишение на разноските за работодателите ", показва Ким Тай-ги, професор по стопанска система в университета Данкук в Юкьоон, Южна Корея.

Производителността на труда, измерена по отношение на общото работно време и Брутният вътрешен продукт на глава от популацията, е 33 $ на час в Южна Корея през 2016 година, спрямо 24 $ в Чили, 41.5 $ в Япония, 60 във Франция и 63 $ в Съединени американски щати, съгласно данни на Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

Не всички служащи в страната приветстват съкращаването на трудовия развой.

Южнокорейският колос в продажбите на дребно Shinsegae Group разгласи, че от 2018 година ще понижи постоянната работна седмица до 35 часа от досегашните 40, без да понижава заплатите.

Но някои профсъюзи в компанията считат, че това ще усили натоварването на служащите, защото те ще бъдат задължени да завършат същия размер работа, само че за по-кратко време.

Те настояват, че че до 2020 година чиновниците може да вземат по-малко от други, които работят повече и получават минималното възнаграждение от 10 000 вона на час, дадено от Мун по време на акцията му. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР