Южна Корея е най-новата страна, засегната от смъртоносна африканска чума

...
Южна Корея е най-новата страна, засегната от смъртоносна африканска чума
Коментари Харесай

Южна Корея обяви първо огнище на африканска чума по свинете в страната

Южна Корея е най-новата страна, наранена от смъртоносна африканска чума по свинете , откакто няколко свине, умрели във плантация, са били инфектирани с вируса, оповестява министерството на земеделието, представено от СиЕнЕн.

Огнището е доказано в свинеферма в Паджу, провинция Кьонги, град покрай мощно укрепената граница със Северна Корея , разяснява Ким Хеион-соо, министърът на земеделието, храните и селските въпроси.

За ограничение на разпространяването на заболяването е наложено 48-часова общодържавна възбрана за придвижването на прасета във ферми и кланици, добавя Ким на конференция. Ще бъдат конфигурирани и нови контролни пунктове и дезинфекционни площадки , които да подкрепят карантинната работа.

Министърът добави, че съвсем 4000 свине в три ферми , в това число и тази, в която се оповестява за огнището, би трябвало да бъдат избити до края на деня като превантивна мярка .
 Заради 76% нарастване на цената на свинско месо, Китай понижава митата за Съединени американски щати
Заради 76% нарастване на цената на свинско месо, Китай понижава митата за Съединени американски щати

Китай е най-големият консуматор на свинско в света, 49,3% от световното ползване

Африканската чума по свинете е болест по животните, която се популяризира бързо в Азия през последните няколко месеца , съгласно Световната организация за здраве на животните. Това е ф атално за прасета и диви прасета и може да се предава по доста способи, в това число пряк контакт и замърсяване на хранителни боклуци и фуражи .

Общо осем азиатски страни, в това число Китай, Филипини и Северна Корея , оповестяват за огнища на вируса, който произлиза от Субсахарска Африка. Китай първи в района откри заболяването през август 2018 година В няколко източноевропейски страни, както и Русия, също имат огнища , макар че доста от тях са лимитирани до диви прасета .

Вантане Калправид, районен управител на Спешния център на Организация на обединените нации за трансгранични заболявания по животните , съобщи, че е мъчно да се управлява разпространяването на вируса в Азия заради непрекъснатата контрабанда на свински артикули през граница.

" Всички страни в района остават изложени на риск експлоадиране на заболяването ", изяснява тя.

" Няма опасения за опасност за публичното здраве и сигурността на хранит е ", защото вирусът не съставлява риск за здравето на хората .
 Фермери в Съединени американски щати желаят, само че не могат да продават свинско месо на Китай
Фермери в Съединени американски щати желаят, само че не могат да продават свинско месо на Китай

С понижена популация поради заболявания, Китай наложи 62% налог за свинско от Съединени американски щати

Африканската чума по свинете може да аргументи сериозен дефицит на произвеждане и стопански загуби . Почти една трета от популацията на прасета в Китай, повече от 100 милиона свине, са унищожени от вируса , което води до свинска рецесия. Средната цена за търговците на дребно се е повишила с близо 70% до август спрямо преди една година, принуждавайки някои градове да стартират да употребяват своите аварийни свински запаси, с цел да стабилизират предлагането.

Северна Корея заяви и за първото си огнище на заболяването пред Световната организация за здраве на животните през май , когато в кооперативна плантация починаха над 70 свине, се показва в изказване на земеделското министерство на Южна Корея.

Южна Корея, която регистрира Брутният вътрешен продукт от 1,62 трилиона $ през 2018 година, е дом за повече от 11,3 милиона свине , съгласно статистиката. " В страната има към 6300 свинеферми ", добавя министърът на земеделието.

Правителството ще извърши предварителни прегледи на всички свиневъдни ферми " в най-бързи периоди ", с цел да управлява обстановката , разяснява Ким Хеион-соо.
 Ограничиха напредването в четири обитаеми места поради африканска чума
Ограничиха напредването в четири обитаеми места поради африканска чума

Поне за месец се лимитира достъпа в ловностопански територии в Сандански
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР