Юбилейните каталог и филм за 60-годишнината на Художествена галерия Петко

...
Юбилейните каталог и филм за 60-годишнината на Художествена галерия Петко
Коментари Харесай

Ценители се събраха за юбилея ня галерия „Петко Чурчулиев“ В...

Юбилейните азбучник и филм за 60-годишнината на Художествена изложба „ Петко Чурцулиев “ в Димитровград бяха показани нощес пред ценители и посетители от София и Пловдив. 

Каталогът и филмът са артикул на извоюван план от галерията  по стратегия „ Визуални изкуства 21 “ към Национален фонд  „ Култура “. В албума е пресъздаден богатият фонд на галерията с неговите създатели, събиран през последните шест десетилетия. 



Дизайнер на каталога е известният плакетист и художник Люба Томова, притежател на тазгодишната огромна премия от Международно триенале на театралния афиш в София. Филмът е дело на надарения хасковски фотограф и кинорежисьор Славян Костов. В него се наблюдава историята на галерията от нейното основаване до през днешния ден в  разговор с предходните уредници, художници, общественици, жители с отношение към изкуството. 

Авторите бяха показани от уредника на Художествена изложба „ Петко Чурчулиев “ Емилия Стоева. Тя показа, че работата по този план й е доставил извънредно наслаждение, тъй като открива по друг метод пред публиката благосъстоянията, които съхранява галерията. 



Сред гостите бяха именити художници и преподаватели като доцент доктор. Ненко Атанасов, началник на катедрата „ Плакат и образна връзка “ към Националната художествена академия, шефът на Исторически музей-Димитровград Антоанета Станчева, дългогодишният организатор на галерията Надежда Стойнева, общественици.

Художествена изложба „ Петко Чурчулиев “ съхранява творби на знакови художници от 60-те години на XX век до наши дни, богата сбирка от театрални плакати от първите биеналета на театралния афиш, извършени точно в Димитровград (1980-1990). Тук се съхраняват някои от първите творби на концептуално изкуство в България като „ Сандъче-картотека`88 “ от Недко Солаков.



 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР