Юбилейна изложба 90 години от рождението на Румен Скорчев“ ще

...
Юбилейна изложба 90 години от рождението на Румен Скорчев“ ще
Коментари Харесай

Художествената академия чества 90 години от рождението на Румен Скорчев

Юбилейна галерия „ 90 години от рождението на Румен Скорчев “ ще бъде открита в Националната художествена академия (НХА). Събитието ще се състои на 20 септември, вторник.

В експозицията са показани творби на Скорчев, които обгръщат целия път на художника – живопис, графика, илюстрации и рисунки. Включени са произведения от цикъла „ Закуска на тревата “, илюстрации към „ Рубайят “ от Омар Хайям, „ Приказки “ на братя Грим, албум с авторска лирика и други Куратор е Сузана Николова, която е създател и на монографията „ Визуалният език на Румен Скорчев “. Изданието е осъществено във връзка изложбата и с финансовата поддръжка на народен дарителски фонд „ 13 века България “ и по програмата за научна и художественотворческа активност на НХА за 2022 година



Румен Скорчев (1932-2015) приключва компетентност „ Илюстрация “ на НХА при проф. Петър Чуховски и проф. Веселин Стайков през 1964 година От началото на 70-те години взе участие във всички общи художествени изложения у нас, както и в интернационалните биеналета във Флоренция, Краков, Биела и други От 1977 година управлява ателие в специалността „ Илюстрация и художествено оформление на книгата “ в НХА. От 2009 година е учен.

Румен Скорчев е илюстрирал над 200 книги по типичен литературни творби на Александър Пушкин, Пейо Яворов, Омар Хайям, Шарл Бодлер, братя Грим, Карел Чапек, Асен Разцветников и други

Академик Румен Скорчев е почетен с над 40 интернационалните и национални награди. Негови произведения са владеене на Национална художествена изложба, Софийска градска художествена изложба, изложба Уфици, Флоренция (Италия), аалерия Албертина, Виена (Австрия), музей „ Виктория и Алберт “, Лондон (Англия) и др.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР