Юбилеен спектакъл 100, летопис, фотоалбум, изложби, театрални премиери, награди Златна

...
Юбилеен спектакъл 100, летопис, фотоалбум, изложби, театрални премиери, награди Златна
Коментари Харесай

Театър-Варна: 1120 спектакъла в един театрален век

 Юбилеен театър " 100 ", летопис, фотоалбум, изложения, театрални министър председатели, награди " Златна маска “, народен конкурс за нова българска драматургия и още доста събития в юбилейната за варненския спектакъл 2021 година. 

На 12 март 2021 година се навършва един век от първото зрелище през 1921 година на първия професионален спектакъл във Варна. С постановката на " Инстинктът " от Анри Кестмекер директор-режисьорът Стоян Бъчваров, един от пионерите на българския спектакъл, слага началото на театралното летоброене във Варна. 

Точно 100 години по-късно, екипът ще сервира премиерата на юбилейния театър " 100 “, дело на режисьора Боян Иванов, хореографа Татяна Соколова, сценографа Елица Георгиева, с присъединяване на всички 24 артисти от настоящия състав. Отказът от нормалния концерт-спектакъл с конферансие, към който се прибягва в сходни случаи, роди концепцията за атрактивен театър, друг от всички други. Той е отдаден главно на театъра, само че освен на Варненския спектакъл, а на артиста и на театъра изобщо, без да се подценява възприятието за комизъм. " 100 “ ще се играе няколко пъти, с цел да стигне, в изискванията на Ковид, до по-голяма аудитория от позволените 30% за една зала. По-късно спектакълът, към този момент без историческия фокус, ще влезе в непрекъснатия репертоар на театъра. 

В празничната стратегия преди премиерата на " 100 “ ще бъдат поднесени цветя пред паметника на кмета Иван Церов, труженик за изграждане на Варненския спектакъл и ще бъде открит бюст на патрона Стоян Бъчваров в партерното предверие на театъра. 3 изложения – костюмографска, с архивни театрални афиши и документална " 100 години Варненски спектакъл “ - ще посрещнат феновете в паметния ден.

Изтъкнатият театровед Никола Вандов работи повече от година над летописа на Варненския спектакъл, в който са отразени всички 1120 спектакли в 100-годишната история на театъра. В България няма различен спектакъл с такава огромна продукция, твърди Вандов, който като създател на летописите на множеството от театрите в България, най-добре може да направи сходно съпоставяне. 

Освен в богатия списък на Варненския спектакъл, той се срещна с всички документални материали по тематиката в Република България " Пенчо Славейков “ и Държавен списък Варна, за което му оказаха подпомагане Кристияна Димчева и Емил Демирев от библиотеката, както и Владимир Владимиров и Гергана Георгиева от Държавен списък Варна. Летописът ще бъде оповестен в изд. " Валентин Траянов “ – София. Подготвя се фотоалбум със фотоси от 100 знакови постановки на Варненския спектакъл.

Прояви, отдадени на юбилея, ще има през цялата година, само че главните акценти са през март. В партньорство с ГХГ " Борис Георгиев “ на 19 март в галерията ще бъде открита галерия живопис " Григорий Лебский – забравеният художник на театъра и операта във Варна “. Изкуствоведът Пламена Рачева, шеф на ГХГ, ще показа този забавен създател, пристигнал с белогвардейските емигранти в България, работил дълги години в театъра и операта на града. Друг партньорски план сред театъра и галерията приготвя за юни галерия сценография и живопис " Паралелни светове “, отдадена на сценографа Тодор Игнатов (1951-2020), отдал целия си креативен път на Варненския спектакъл. 

Интересни събития предстоят и на 27 март, Световния ден на театъра. Проф. Пламен Марков, продуцент на документалния филм на НАТФИЗ " 100 години Кръстьо Мирски “, ще приказва за творчеството на видния режисьор и възпитател, роден във Варна, поставял и във Варненския спектакъл. 

Преди " Любовникът от ZanziБар “ от Ели Саги, режисура на Атанас Атанасов, с която бе открит юбилейният 100-тен сезон, ще бъдат връчени годишните награди на театъра " Златна маска “ 2021. Теодора Димова ще разгласи регламента на националния конкурс на Варненския спектакъл за нова българска драматургия, на който известната писателка е ръководител. 

През цялата година, в специфичната графа " 2021 – Варненският спектакъл на 100 “, в уеб страницата и фейсбук страниците на театъра се възраждат имена, постановки, фотоси и други документи от архива на театъра. Да напомним, че първите прояви от юбилейната стратегия бяха излизането през 2018 година на книгата " Пристрастно. Театърът на Варна “ от Виолета Тончева и постановката " Драконът “ от Евгений Шварц, с която се завърна на варненска сцена огромният режисьор Явор Гърдев, основал тук при започване на милениума забележителни постановки. 

Към посочените 2 премиерни заглавия би трябвало да се прибавят суперпродукцията " Отело “ от Шекспир на режисьора Пламен Марков, с чиято втора премиера стартира юбилейната 2021 година. Премиерата на " Амадеус “ от Питър Шафър на режисьора Стайко Мурджев следва през май, а с премиерата на " Тютюн “ по романа на Димитър Димов на режисьора Бина Харалампиева, с Калин Врачански в една от основните функции, се планува да стартира новият сценичен сезон през септември. В развой на разискване са още две заглавия, които до края на годината ще слагат на варненска сцена Пламен Марков и Диана Добрева. 

В рамките на юбилейната стратегия значимо съпътстващо събитие през есента ще бъде презентацията на " Античният спектакъл в България “ от видния археолог от РИМ Варна Александър Минчев. Неговата научна студия е оповестена в издателството на Университета в Кейбридж, в този момент се приготвя българското издание, тъй че това ще бъде първата й премиера в България, с акцент, несъмнено, върху античния спектакъл в античния Одесос. 

За провеждането на всички юбилейни начинания екипът на Варненския спектакъл дължи признателност на учредения още преди 3 години Инициативен комитет от видни общественици, театрали и фенове на театралното изкуство, които със своя имидж и обществени изяви поддържат отбелязването на знаковата годишнина. 
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР