Ю Несбьо отдавна вече няма какво да доказва – името

...
Ю Несбьо отдавна вече няма какво да доказва – името
Коментари Харесай

Под лъчите на неумолимото Среднощно слънце от Ю Несбьо

Ю Несбьо от дълго време към този момент няма какво да потвърждава – името му се асоциира с върховен пилотаж в престъпния разказ. От него сме привикнали да чакаме неизчерпаемо въображение, нюх за наболели обществени тематики, нажежена атмосфера и пълнокръвни, същински герои. Благодарение на поредицата за обичания контрольор Хари Хуле познаваме норвежеца като безспорен занаятчия на крими жанра.Този декември от издателство „ Емас “ ни сервират „ Среднощно слънце “ –косвеното продължение на към този момент известната на българските читатели „ Кръв по снега “, и тук НесбоотновопишезаподземниясвятнаОсло, някъде в края на 70-те. С дилогията откриваме на какво още е кадърен той – показва впечатляващ гений за изненадващо деликатна прозаичност и впечатляващ прочувствен заряд. Неслучайно книгата е номинира на за най-хубав престъпен разказ на Норвегия.
В „ Кръв по снега “ четохме за Улав, нает от шефа си Даниел Хофман да убие личната му брачна половинка, само че наемникът не съумява да извърши задачата поради ненадейно родилата се обич. Той се обръща към Рибаря за помощ. В „ Среднощно слънце “ още веднъж срещаме този злокобен и разнолик нарковладетел, този път обаче основният воин е Юлф.
Юлф е изпълнявал мокри поръчки за Рибаря, само че изпада в недружелюбност и в този момент му се постанова да забегне в далечния норвежки север, където незалязващото слънце може да те подлуди. Местните – притворено, мощно религиозно общество – одобряват обяснението на Юлф, че е пристигнал на лов, а клисарката Леа му услужва с оръжието на мъжа си. Тъжната, безмълвна хубавица и нейният ученолюбив, разговорлив десетгодишен наследник оказват помощ на Юлф да се настани в локалната ловна хижа и му носят храна. Тяхната компания пробужда у досегашния нарушител нещо, което той мисли за от дълго време умряло. Но допустимо ли е въобще някой да избегне главорезите на Рибаря за дълго? Може би безумието на безкрайния ден ще избави Юлф, или пък ще го обрече...
„ Среднощно слънце “ е невероятен, вълнуващ разказ ноар за закононарушение и възмездие, брилянтно поднесен от норвежкия крал на криминалето с присъщите за него напрежение и внимание към героите.
„ Кръв по снега “ и „ Среднощно слънце “са определени от „ Уорнър Брадърс “ за адаптиране за огромния екран, а името на Леонардо ди Каприо се спряга за едната основна роля. Важно е да се означи и че авторските хонорари и от двете книги отиват във фондация „ Хари Хуле “, благотворителна организация, основана от Ю Несбьо за битка с неграмотността в разрастващите се страни.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР