Youtube Министерството на външните работи е поискало обяснение от генералния консул

...
Youtube
Министерството на външните работи е поискало обяснение от генералния консул
Коментари Харесай

Консулът ни в Одрин съкратил културната програма на 3 март заради загинали турски войници

Youtube Министерството на външните работи е поискало пояснение от генералния консул на България в Одрин Васил Вълчев, откакто в турски медии се появи информация, че в границите на публично събитие за националния празник 3 март е отдал респект на починалите при турската военна интервенция в Сирия и поради това е отменил главната част от културната стратегия.
Местен канал дефинира решението му като поддръжка на нашата страна за офанзивата на Анкара в Северна Сирия. От Външно обаче подчертаха, че речта не е била авансово съгласувана. Отмяната на присъединяване на танцовия състав - също.

"В памет на починалите на 1 март турски бойци в интервенция "Маслинова клонка ", на 3 и 4 март в Република Турция са били анулирани всички културни прояви, а в джамиите са отслужени заупокойни литургии, по тази причина според дипломатическия протокол взех решение да прикани за минута безмълвие и да анулира културната стратегия ", гласи формалното пояснение на Вълчев.

В български медии се появиха тълкования, съгласно които той е отдал респект и на падналите турски войни в борбата на Шипка. Консулът изрично отхвърля тези изказвания и показва, че е призовал "единствено за удостояване на паметта на починалите наши сънародници ".

Случаят ще се обяснява в идващите дни, показват от ведомството.

От Министерство на външните работи напомнят, че в Анкара и Истанбул на 1 и 2 март е имало огромни тържествени събития, почетени на най-високо равнище.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР