„Йотов Стоун Куорис“ ЕООД ще проучва скалнооблицовъчни материали в площ

...
„Йотов Стоун Куорис“ ЕООД ще проучва скалнооблицовъчни материали в площ
Коментари Харесай

В площ „Перлата“ ще се проучва възможността за добив на скалнооблицовъчни материали


„ Йотов Стоун Куорис “ ЕООД ще изследва скалнооблицовъчни материали в повърхност „ Перлата “, ситуирана в землището на селата Гранитово и Бела, област Видин. Разрешението се дава за период от две години, като през този интервал сдружението ще вложи най-малко 42.6 хиляди лева в проучвателните действия.

Правителството позволи също по този начин прехвърлянето на правата и отговорностите по концесионния контракт за рандеман на скалнооблицовъчни материали - варовици, от находище „ Горна Кремена “. Промяната е поискана от досегашния концесионер „ Монолит “ АД, който трансферира правата и отговорностите на „ Стоун Лайн М и М “ ЕООД. Находище „ Горна Кремена “ е ситуирано в землището на едноименното село в област Враца. Концесионният контракт е подписан през 2000 година за период от 35 година С днешното решение на Министерски съвет се планува още новият концесионер да бъде длъжен да даде финансово поръчителство за осъществяване на дейностите по техническа разпродажба или консервация на миннодобивния обект и рекултивация на засегнатите земи.

Съгласно друго държавно решение ще бъде понижена концесионната повърхност за рандеман на скалнооблицовъчни материали - варовици, от находище „ Ирма “, с цел да се избегне засягането на обработваеми аграрни земи. Находището е ситуирано в землищата на селата Горна Кремена и Кален, община Мездра. Концесионният контракт за рандеман от него е подписан през 2016 година за 35 години с плевенското сдружение „ Конструктинг “ ООД. Промяната е поискана от концесионера. Според капиталовото предложение, в най-южната част на площта е планувано да се построи хранилище за скална откривка, отделяна при добива. Концесионерът смята, че забележителна част от нея може да се употребява след преправка за пътни основи и настилки. Това дава опция да бъде построено по-малко по размер от в началото плануваното хранилище за скална откривка и концесионната повърхност да бъде понижена от 253 на 240 дка. От „ Конструктинг “ ООД акцентират още, че по този метод ще се избегне засягането на по-продуктивни аграрни земи.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР