Yossi Aloni/Flash90 Много пъти вече стана дума, че ваксините са най-рентабилният

...
Yossi Aloni/Flash90
Много пъти вече стана дума, че ваксините са най-рентабилният
Коментари Харесай

Момеков: Вижте данните, които изнася израелското министерство на здравеопазването

 Yossi Aloni/Flash90 " Много пъти към този момент стана дума, че имунизациите са най-рентабилният стопански механизъм за справяне с този проблем. Всеки човек, който попада в лечебно заведение, изразходва големи запаси в болничното заведение. 

Ваксината, съпоставена с това като цена, е извънредно рентабилна. Да, има  хора с сложена ваксина, които са се разболели, само че на никое място по света не бе казано, че имунизациите дават отбрана от 100% ". 

Това съобщи професор Георги Момеков - ръководител на Българското научно сдружение по фармация, в ефира на Нова тв. 

" Данните, които изнася израелското министерство на опазването на здравето, демонстрират, че когато се имунизира огромна група по отношение на тези, които не са, честотата на хоспитализацията и гибел понижават чудовищно. Просто няма опция сега ", акцентира професорът

По думите му, в страната ни скоро се чакат огромни количества ваксини от разнообразни производители и имунизацията ще стане малко по-лесна. Всичките ваксини имат плюсове и минуси, добави Момеков. 

" Резултатите от имунизациите са основани на клиничните изследвания. Но това е опит, в действителния живот няма толкоз доста правила и успеваемостта на имунизацията няма да бъде същата като по време на клиничните изследвания. Не можем да кажем, че имунизацията ще ни защищити изцяло от заразяване, само че заразяванията понижават, както и хоспитализациите и смъртните случаи ", изясни Момеков. 

По думите му, нито едно изследване не е дало 100% защита. Преди всичко изследванията демонстрират, че нямаме симптоматична болест. Имаме безсимптомна болест.

" В България прекалено много се експонира, че някой си е поставил ваксина и е починал. В света са поставени половин милиард дози. Да вземем, да вземем за пример, Съединени американски щати. Там всеки ден някой губи живота си, изприщва се. Ние би трябвало да потвърждаваме причинно-следствената връзка. Честотата е доста ниска и това не ни дава съображение да стопираме този развой ", изясни Момеков по отношение на опцията имунизациите да са рискови за хората. 

" Хората не би трябвало да се плашат от нещата, които чуват. Честотата на тези странични реакции е доста дребна. Австралия е страна, която се грижи доста за хората си. Всеки може да ревизира с кой препарат ще се имунизират те ", споделя проф. Момеков.

Той разясни, че зависи от самата ваксина дали човек може да си остане с една доза. " За главната в България, векторната, изследванията демонстрираха, че е по-добре интервалът да е по-голям. Но хората не би трябвало да заобикалят имунизацията, изключително тези с първата доза ", сподели той. 

Професорът сподели още, че най-точните данни за имунитета ще има този, който ще написа книга за К-19 след 10 години. Има няколко вероятни сюжета. Този вирус, колкото и да е нов, принадлежи към семейство, което е много познато. Варианти ще пораждат, въпросът е доколко те ще понижават имунния отговор. 

" Колкото повече даваме на вируса да се развъжда вируса в нас, толкоз повече разновидности ще има. Затова е значимо да не се върви в страни като Занзибар, които лъжат за К-19, тъй като не се знае какво ще донесат от там. Ако някой желае бедност, може да се разноски в някои елементи на България, само че няма да има океан ", сподели Момеков. 

Дали ще има потребност от бустердоза от имунизациите, ще стане ясно с времето, сподели още той. 

Момеков разкри още, дали витамин С може да ни помогне в битката с К-19

Почти всички вирусни инфекции са свързани с увреда на нашите кафези, значително част от увредите са свързани с генерирането на свободни радикали. Витамин С е извънредно значим и за действието на кръвоносните съдове. Затова по-ниските дози от витамина ще изгладят увредите по клетките и ще понижават риска вируса да се закачи за тях, изясни той. 

Хората би трябвало да се придържат към по-ниски дози, към 400 мг дневно, уверен е професорът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР