Йорданка Фандъкова присъства на 11-ата среща на кметовете на столиците

...
Йорданка Фандъкова присъства на 11-ата среща на кметовете на столиците
Коментари Харесай

Фандъкова: Отделяме 40% от местните данъци, за да субсидираме градския си транспорт

Йорданка Фандъкова участва на 11-ата среща на кметовете на столиците на Европейския съюз с Европейската комисия.
Следвайте " Гласове " в 

Сметките на метрото и електротранспорта се усилиха над 2 пъти, а тези за природния газ на градските рейсовете – над 3 пъти
„ Изправени сме пред огромно предизвикателство – енергийна рецесия с растящи цени на отоплението и електричеството в идните зимни месеци. Сметките на метрото и електротранспорта се усилиха над 2 пъти, а тези за природния газ на градските рейсовете – над 3 пъти в последната година. Всички кметове знаем, че е неприемливо този растеж да премине в непосредствено нарастване на цените за жителите. “ Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова по време на 11-а среща на кметовете на столиците на Европейския съюз с Европейската комисия.
Тя напомни, че огромна част от европейските столици са получили целенасочена поддръжка за градския си превоз, което е извънредно значимо както за подвижността в градовете, по този начин и за екологията. Фандъкова показа, че сега София отделя 40% от локалните налози, с цел да субсидира градския си превоз и не понижи обслужването.

„ За 10 години постигнахме голям прогрес в модернизацията и разширението на градския превоз, тъй че да дадем екологичен и комфортен метод на напредване на жителите. Не би трябвало сега да слагаме под риск тези вложения и положителните резултати “, сподели още Фандъкова. Тя показа, че за всички кметове на столици е значимо, че заместник-председателят на Европейска комисия Франс Тимерманс е с тях и имат вяра, че проблемите на градовете ще намерят отражение в политиките и решенията на Комисията.
Срещата на кметовете, която се организира в Прага, бе открита от кмета на Чешката столица Жданек Хриб и на нея участваха кметове и зам.-кметове на Будапеща, Варшава, Атина, Никозия, Париж, Лондон, Виена, Брюксел и Хелзинки.
Кметът на София обърна внимание и върху фактът, че в последните 12 месеца цената на природния газ, който общинското топлоснабдително сдружение купува, се е нараснала със 700% и това води до големи загуби. „ Затова работим по проект за създаване на нови когенерационни мощности, които посредством производството на ток да оказват помощ за стабилизиране на цената на топлинната сила за жителите “, разясни Фандъкова.
 

Срещата на кметовете, която се организира в Прага, бе открита от кмета на Чешката столица Зденек Хриб и на нея участваха кметове и зам.-кметове на Будапеща, Варшава, Атина, Никозия, Париж, Лондон, Виена, Брюксел и Хелзинки.

„ За 3 години убедихме 12% от фамилиите, които се отопляват на дърва и въглища, да подменят старите си печки с екологични уреди “, съобщи Фандъкова. Тя показа пред сътрудниците си, че трета поредна година София реализира годишните правила на централизация на фини прахови частици и сензитивно понижение на броя дни с превишения. „ Затова е извънредно значимо да не допуснем връщане обратно поради покачването на цените на тока, природния газ и пелетите. Готови сме да продължим и през идващия програмен интервал, само че е нужно да се знаят рисковете, с цел да осъществим задачата, която сме си сложили “, изясни кметът на София.
Фандъкова показа, че София е подготвена с планове за създаване на съоръжения от възобновими енергийни източници, само че за жалост българският проект за възобновяване и резистентност към момента не е отворен. „ София е водачът от българските градове в създаването на общински планове за възобновими енергийни източници. Имаме няколко работещи съоръжения в детски градини, работим за създаване на ВЕИ в зоологическата ни градини и завода за преправка на боклуци и сме подготвени с проучване на покривите на 100 общински здания “.

Източник: " 24 часа "
 
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР