Йордания е осуетила предполагаем ръководен от Иран заговор за контрабанден

...
Йордания е осуетила предполагаем ръководен от Иран заговор за контрабанден
Коментари Харесай

Йордания осуетила ирански заговор за саботаж и контрабанда на оръжия

Йордания е осуетила хипотетичен управителен от Иран скрит план за контрабанден импорт на оръжия в кралството, съдружник на Съединени американски щати, с цел да помогне на съперниците на ръководещата монархия да правят бойкот, съгласно два йордански източника , осведомени с въпроса, представени от Ройтерс.

Оръжията са изпратени от подкрепяни от Иран милиции в Сирия до клетка на организацията " Мюсюлманско приятелство " в Йордания, която има връзки с военното крило на палестинската формация Хамас, са декларирали източниците пред Ройтерс. Тайникът е бил оголен, когато членовете на клетката, йорданци от палестински генезис, са били задържани в края на март, споделиха те.

Предполагаемият скрит план и арестите, докладвани в Ройтерс за първи път, идват на фона на голямо напрежение в Близкия изток, когато подкрепяният от Америка Израел е във война в Газа с Хамас, част от иранската мрежа на " Оста на съпротивата ". прокси групи, изграждани в продължение на десетилетия, с цел да се опълчват на Израел.

В изказване от сряда Хамас съобщи, че няма " никакви връзки с никакви дейности, ориентирани към Йордания " и че се стреми да нападна единствено Израел.
 Съединени американски щати и Йордания спуснаха по въздух още филантропична помощ за Газа
Съединени американски щати и Йордания спуснаха по въздух още филантропична помощ за Газа

Съединените щати са пуснали към 135 000 хранителни запаси по въздух този месец

Източниците не прецизират какви оръжия са били иззети при акцията през март, само че споделиха, че през последните месеци службите за сигурност са осуетили многочислени опити на Иран и неговите съюзнически групировки за контрабанда на оръжия, в това число мини Claymore, експлозиви C4 и Semtex, автомати Калашников и 107 mm ракети за системите " Катюша ".

По-голямата част от незаконния поток от оръжия в страната е бил ориентиран към прилежащата палестинска територия на Западния бряг, окупирана от Израел, съгласно йордански източници. Някои от оръжията обаче, в това число тези, иззети през март, са били предопределени за потребление в Йордания от клетката на Братството, съюзена с бойците на Хамас , споделиха те.

" Мюсюлманско приятелство " е транснационално ислямистко придвижване, учредено през 80-те години, като Хамас е негов клон. Движението твърди, че не се застъпва за принуждение, а Братството в Йордания работи законно в кралството от десетилетия.

Йорданските управляващи имат вяра, че Иран и неговите съюзнически групировки като Хамас и ливанската Хизбула се пробват да вербуват млади, радикални членове на Братството в опит да разшири районната мрежа на Техеран от обединени сили, съгласно двата източника.

Говорители на държавното управление на Йордания и Министерството на защитата на Съединени американски щати отхвърлиха да разясняват тези известия, до момента в който иранското външно министерство не беше разполагаем незабавно. Израелски чиновници от кабинета на министър-председателя и външното министерство не дадоха отговор незабавно на настояванията за коментар.
 Трима американски военни починаха при офанзива с дрон в Йордания
Трима американски военни починаха при офанзива с дрон в Йордания

Джо Байдън упрекна подкрепяни от Иран радикални групировки

През миналата година Йордания съобщи, че е осуетила доста опити за навлизане на лица, свързани с проирански милиции в Сирия, които съгласно Аман са прекосили нейните граници с ракетни установки и експлозиви, добавяйки, че някои от оръжията са съумели да преминат незабелязани. Иран отхвърли да стои зад сходни опити.

По-голямата част от 11-те милиона жители на йорданския крал Абдула са от палестински генезис , тъй като Йордания одобри милиони палестински бежанци, бягащи от родината си в бурните години след основаването на Израел. Кризата в Газа сложи страната в сложна позиция, пробвайки се да съчетае поддръжката за палестинската идея с дългогодишния съюз на Съединени американски щати и признаването на Израел.

Войната в Газа провокира необятен публичен яд, с апели на протестиращите за преустановяване на връзките с Израел и улични демонстрации, които се ускориха през последната седмица.

Миналия месец, откакто при свалянето на, критиците разгласиха измислени изображения в обществените медии на краля, завит в израелско знаме, с мнения като " изменник " и " западна кукла ".
 Изтребители на Съединени американски щати и Обединеното кралство прехващат иранските дронове над Сирия и Йордания
Изтребители на Съединени американски щати и Обединеното кралство прехващат иранските дронове над Сирия и Йордания

Техеран изстреля бараж от безпилотни самолети и ракети
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР