Йордан Христов е получил окончателен отговорИспанските власти са приключили разследване

...
Йордан Христов е получил окончателен отговорИспанските власти са приключили разследване
Коментари Харесай

Спука се балонът „Къща в Барселона“

Йордан Христов е получил финален отговор
Испанските управляващи са завършили следствие по съмнения за пране на пари

Постановлението е в действие от 31 май

Испанските управляващи са прекратили следствието по съмнение за пране на пари против български жители и техни компании, търгували с парцели в Барселона. Това стана ясно през днешния ден от писмо до медиите на Йордан Христов.

Той е брачен партньор на Борислава Йовчева, посочена от деятели на придвижване БОЕЦ и свързани с тях “разследващи” публицисти, за близка другарка на някогашния министър председател Бойко Борисов. В последните няколко години те използваха случая, с цел да се разходят до живописната столица на Каталуния, да снимат интериори и фасади, да пускат дронове над първокласни квартали и да интервюират минувачите дали са срещали наоколо Бойко Борисов.



Къщата в Барселона, за която се сочеше от “разследващи” публицисти, че е била благосъстоятелност на Борислава Йовчева.

“На 6 юли тази година получих формален документ, с който ме уведомяват, че така нареченият случай “Барселонагейт” е дефинитивно преустановен и архивиран с разпореждане на прокуратурата на Испания и по-специално на основния прокурор на Специализираната прокуратура на Испания господин Алехандро Лусон Кановас, считано от 31.05 и е влезнало в сила”, показва Христов.

“В хода на инспекцията по този случай в никакъв случай не са били повдигани обвинявания и не са предявявани финансови, данъчни или каквито и да било други законови искания от страна на испанските власти”, прецизира още той. “Нещо повече - част от медийно публикуваните имена, включително и на политици, даже не участват в инспекцията, което не попречи да “присъстват” в медийни и политически спекулации, в които беше забъркано и моето име в продължение на две години”, акцентира Христов.

“Отнасям се с голям почит и почитание към испанската правораздавателна система и прокуратура, които са едни от най-авторитетните в Европа и света и бих желал да заявявам, че във всички свои дейности постоянно съм се съобразявал с условията на законите и съм спазвал прецизно откритите правила”, акцентира брачният партньор на Йовчева. По думите му целия проблем е основан, тиражиран и поддържан въз основа на подмолни политически спекулации. “Логичният свършек на тази история обаче не може да ми върне разрушените нерви, унищожения персонален живот и тежките негативи върху положителното име и бизнеса ми. Затова ще потърся своите права против всички, които участваха в него”, споделя още Христов.

21 февруари 2020 година Бойко Борисов в Брюксел: Нито имам къща, нито парцели в Барселона
“Нито имам къща, нито имам парцели, нито съм ходил в Барселона. Ходил съм последно несъмнено преди 15 години, когато бях кмет”. Това съобщи някогашният министър председател Бойко Борисов пред публицисти в Брюксел на 21 февруари 2020 година, няколко дни, откакто излезе обявата в каталунското издание “Ел Периодико”.

“За стотен път ще кажа, че нито имам къща, нито имам парцели. Не са мои пари, нямам нищо общо с тези компании. Подбрани са хора, някои от които не съм ги виждал по 15-20 години. Дори и ТАСС, които незабавно го препечатаха, и там написа, че не са открити доказателства”, добави Борисов. Оттогава той отхвърля мнения по тематиката.

1 октомври 2020 година

Разследване има и у нас
Специализираната прокуратура е образувала кореспонденция по сигнал от съдружие “БОЕЦ” до основния прокурор. Това оповестява на 1 октомври 2020 година заместник-главният прокурор Даниела Машева в отговори до Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи (LIBE) на Европейския парламент. От думите є излиза наяве, че предмет на преписката е и обявата в “Ел Периодико”. Обяснения са снети от лицата, посочени в сигнала и обявата, в това число премиера Бойко Борисов, предоставени са данъчни проверки и инспекции на физически и юридически лица. Потърсено е подпомагане от управляващите във Англия и Испания. В Барселона следствието е класифицирано като “поверително”, заради което изискваната информация от България може да бъде предоставена единствено при определяне на контакт сред наблюдаващите прокурори. На 22 юли 2020 година в Испания е пратено името на наблюдаващия прокурор от спецпрокуратурата в София. “Въпреки предоставените данни за контакт и миналия дълъг интервал, правосъдните управляващи в Кралство Испания към момента не са се свързали с българските управляващи. Разследването по случая не е завършило и в тази връзка е належащо да се изчакат и резултатите от предоставените одити на физически и юридически лица като информацията, поискана от способените органи в Кралство Испания”, приключва Машева. През февруари т. година по спомагателни въпроси от “LIBE” от българската прокуратура дадоха отговор, че към момента на са получили нови данни от Испания.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР