Йоловски кани и ДАНС да гледаЗапочва процедура, която да гарантира

...
Йоловски кани и ДАНС да гледаЗапочва процедура, която да гарантира
Коментари Харесай

Министерство на е-управлението започва удостоверяване на машините за балотажа

Йоловски кани и ДАНС да гледа

Започва процедура, която да подсигурява на българските жители опцията да гласоподават и машинно на втория тур на локални избори 2023, заяви министърът на електронното ръководство Александър Йоловски, откакто Върховен административен съд реши в понеделник, че " засвидетелствуване на сходството на машините по смисъла на член 213а, ал.2 от Изборния кодекс е експлицитна подготвеност на министъра на електронното ръководство ".

Екипите по узаконяване на Министерството на електронното ръководство (МЕУ) ще работят изключително и ще повторят към този момент осъществени процедури по засвидетелствуване, които бяха подписани в период преди първия тур от делегирания от министъра, отговорник за процеса зам.-министър Михаил Стойнов. В края на новата процедура, с цел да се избегнат всевъзможни опасности за повторна анулация на машинния избор, подписа си ще постави министърът на електронното ръководство Александър Йоловски.

Всяка стъпка от новата процедура ще бъде документирана. МЕУ ще изиска през днешния ден от Централната изборна комисия позволение за цялостна гласност и бистрота на всички стъпки от процеса по засвидетелствуване, които се извършват от министерството.

Министърът на електронното ръководство кани представители на Държавна организация " Национална сигурност ", на партиите, обединенията и инициативните комитети, регистрирани за присъединяване в изборите, на неправителствените организации, регистрирани наблюдаващи на съответния тип избор, както и на Българската академия на науките да следят всяка стъпка от процеса. Те ще получат достъп до цялата информация по реда, избран от ЦИК.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР