Йоханес Генсфлайш цур Ладен цум Гутенберг е германски златар и

...
Йоханес Генсфлайш цур Ладен цум Гутенберг е германски златар и
Коментари Харесай

3 февруари 1468 г. - Умира "бащата" на печатната преса

Йоханес Генсфлайш цур Ладен цум Гутенберг е немски златар и печатар, учредител на актуалното книгопечатане. Няма доста сведения за живота му. Едно от дребното неща, които се знаят за него, е това, че учи университета Ерфурт.

Гутенберг стартира да опитва с металната типография, откакто се реалокира от Майнц в Страсбург през 1430 година Знаейки, че правенето на букви от дърво е трудоемка и времеемка задача, той стига до извода, че правенето на железни букви ще отнеме по-малко време, защото само би трябвало да се направи по един образец за всяка. Този образец по-късно се употребява за правенето на всички нужни букви.

През 1438 година Гутенберг подписва съглашение с Андреас Дритзен, който финансира опитите му в областта на печатното дело. През 1450 година в начинанието му се включва и немския предприемач Йохан Фуст. Фуст му заема 800 гулдена, с които Гутенберг започва бизнеса си. Работилницата на Гутенберг гълтам всичките заети пари и той е заставен да вземе още 800 гулдена.

Най-значителната печатна книга, дело на Гутенберг, е 42-редовата Библия, отпечатана през 1452 година Това е първата в света отпечатана Библия. Освен нея в работилницата се печатат разнообразни документи, свързани с индулгенциите на църквата, както и няколко бройки на латинската граматика.

Още същата година Фуст желае от Гутенберг да му върне вложените 1600 гулдена. Стига се до съд, който се произнася в интерес на Фуст. Съдърт взема решение да съобщи цялостния надзор на работилницата и права на половината напечатани библии. Съкрушен, Гутенберг напуща работилницата.

Много скоро още веднъж се връща в бизнеса с дребна работилница, в която печата разнообразни църковни текстове.Принуден да остане неизвестен, Гутенберг не поставя нито своето име, нито името на работилницата върху напечатаните книги.

Изобретеният от Гутенберг машинен щемпел с преносим набор слага началото на гражданска война в печатането и постоянно е определяно като едно от най-важните събития на Новото време. Изобретението му оказва мощно въздействие върху развиването на Ренесанса, Реформацията и Научната гражданска война и слага материалните основи на актуалната стопанска система на знанието и демократизация на образованието.

Гутенберг за пръв път в Европа употребява преносим набор за отпечатване към 1439 година и пръв в света конструира механично задвижвана печатна преса.

Сред многочислените му приноси към печатането са основаването на технология за всеобщо произвеждане на детайли за преносим набор, потреблението на мастило на маслена основа и въвеждането на дървена печатна преса, сходна на винтовите преси, употребявани в земеделието по това време.

Най-значимото му откритие е съчетаването на тези детайли в практична система, която дава опция за всеобщо произвеждане на печатни книги и която се оказва стопански преференциална както за печатарите, по този начин и за читателите.

През 2001 година, съгласно анкета на американското издание " Сънди таймс ", Гутенберг е посочен за персона на хилядолетието. Втори в класацията е британският драматург Уилям Шекспир. След него се подреждат издателят на първата печатна книга на британски Уилям Какстън, Леонардо да Винчи, английската кралица Елизабет І, Исак Нютон, Ейбрахам Линкълн и Галилео Галилей.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР