Йохан Норберг е старши сътрудник в института Cato и автор

...
Йохан Норберг е старши сътрудник в института Cato и автор
Коментари Харесай

Последните 10 години бяха най-добрите в историята

Йохан Норберг е старши помощник в института Cato и създател на " Proress:Ten Reasons To Look Forward to the Future ". Коментарът му е оповестен в The Wall Street Journal.

Десетилетието след 2010 година бе най-хубавото в историята. И доказателствата са толкоз доста, написа The Wall Street Journal.

Нека стартираме с отчета за развиване на Организацията на обединените народи. Оформен като предизвестие за неравенството, положителните вести са скрити вътре в него: " Разликата в виталния стандарт понижава, а невиждан брой хора по света оставят зад себе си бедността и глада ".

Световната банка пък регистрира, че рисковата беднотия по света понижава фрапантно от 18,2% до 8,6% от 2008 до 2018 година Миналата година World Data Lab пресметна за първи път, че повече от половината население по света може да бъде несъмнено като " междинна класа ".

Прогресът в опазването на здравето също е впечатляващ. Хората имат по-добър достъп до вода, здравна грижа и ваксини спрямо когато и да било в историята. Разпространението на малария в Африка понижава с съвсем 60% сред 2007 и 2017 година, а смъртността от СПИН понижава на половина.

През последното десетилетие междинната предстояща дълготрайност на живота по света се усилва с повече от три години, основно поради понижаване на детската смъртност - от 5,6% през 2008 година до 3,9% през 2018 година

Дали всичко това идва на цената на плячкосана природа? Не. В един миг развитите страни започнаха да замърсяват по-малко. Смъртността от замърсяване на въздуха понижава с съвсем една пета по света и с една четвърт в Китай сред 2007 и 2017 година

Богатите страни употребяват по-малко алуминий, мед, стомана, никел, цимент, пясък, дървен материал, хартия, вода и изкопаеми горива всяка година. Климатичните промени са предизвикателство, само че богатите общества са добре позиционирани да разработят чисти технологии и да се оправят с проблемите, които изменящият се климат съставлява.

Годишната смъртност от естествени бедствия понижава с една трета сред 2000-09 и 2010-15 до 0,35 на 100 хиляди души - 95% спад по отношение на 60-те години на предишния век. Това не се дължи на по-малко бедствия, а това, че към този момент можем да се оправяме по-добре с тях.

Прогресът не е обезпечен. Вижте по какъв начин богата Венецуела се срина поради политиките на държавното управление си. Война сред огромните сили или финансов колапс след десетилетие на лесни пари могат да срутен постигнатото. Това може да създадат и неспирни търговски войни и прекъсването на глобализацията.

Но въпреки всичко преживяхме интервал на надигане на глава на популистите и на геополитическо напрежение и където обществата бяха отворени, а пазарите свободни, учените, иноваторите и бизнесите реализираха по-голям напредък от когато и да било.

Това е причина за оптимизъм. Авторитарните водачи, грабещите политици и пунктилните бюрократи вредят на обществата и стопанските системи. Но човечеството основава по-бързо, в сравнение с те могат да прахосат и поправя повече, в сравнение с те могат да разрушат.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР