Йогата се появява със създаването на будизма и се практикува

...
Йогата се появява със създаването на будизма и се практикува
Коментари Харесай

Йогата, редовното й практикуване и какви са ползите за тялото и ума

Йогата се появява със основаването на будизма и се практикува от хиляди години. В последно време системата от физически умствени и духовни практики набира все по-голяма известност освен като метод за поддържане на тонуса, само че и като отдушник от напрежението на всекидневието.

Йогата сплотява тялото и мозъка, по тази причина и изгодите от нея са свързвани освен с физическото, само че и с прочувственото ни положение и ментално здраве. Ето какво се променяме, в случай че практикуваме йога постоянно.

Намаляване на напрежението и тревогата

В основата на йогата е опцията да понижим напрежението и да осигурим качествена релаксация както на тялото, по този начин и на мозъка. Различни проучвания демонстрират, че този вид физическа интензивност действително понижава равнищата на хормона на напрежението кортизол.

След три месеца постоянно упражняване се следи и минимизиране на чувства като тревога, отмалялост и депресивни положение. Така класовете по йога могат да се предлагат като сполучлив сурогат на антидепресантите. Смята се, че този резултат се дължи на постигането на чувство за мир и ударение върху сегашния миг.

Подобряване на сърдечното здраве

Практикуващите йога са посочили по-ниски стойности на пулса и кръвното налягане в разнообразни проучвания. Този резултат най-вероятно се дължи и на дихателните техники. Той е още по-добър, когато упражненията се комбинират със здравословна диета.

Повишава качеството на живот

Йогата постоянно се употребява като тип терапия при хора с онкологични болести. Ефектът е подтискане на неразположенията, свързани и лекуване с химио- или лъчетерапия. Болката и умората понижават, а качеството на съня се усъвършенства. Това се вижда и при здравите хора.

Намалява хроничните болки

Болките в кръста, гърба и ставите, които не се повлияват от лекуване, са проблем, който мъчи доста хора. А неговото решение може да е тъкмо йогата, тъй като усъвършенства гъвкавостта и подвижността, както и здравето на костите.

Подобрява стойката

Неправилната стойка може да ни сътвори редица здравословни проблеми, а и сигурно не наподобява добре. Йога позите изправят гръбначния дирек и ни оказват помощ да стоим по-изправени.

Намаляване на възпаленията

Възпалителните процеси в тялото могат да са причина за възникването на редица болести. Две проучвания, от 2015 и 2018 година демонстрират, че практикуващите постоянно йога имат по-ниски индикатори на възпаления от тези, които не практикуват. Този резултат обаче не е изрично научно потвърден.

Подобрява дишането

Част от йогата са дихателните техники пранаяма. При тях се концентрираме върху сегашния миг и дишането си. При практикувалите този вид извършения за по-дълъг интервал от време се вижда повишение на виталния потенциал на белите дробове.

Този резултат е от огромна изгода за всички, страдащи от астма, белодробни и сърдечни болести. Подобряването на дишането усъвършенства и нашата устойчивост и поддържа дробовете и сърцето здрави, а мозъкът - избистрен, написа Healthline.

Повишава имунитета

Асаните, дихателните извършения и медитацията усъвършенстват защитните сили на организма и му оказват помощ да се бори с разнообразни болести и болести.

Намалява пристъпите на мигрена

За мигрената няма лек, а обезболяващите от време на време не оказват помощ. И тогава може да потърсим решение в йогата. Тя понижава честотата на пристъпите, както и силата на болката. Това се дължи на стимулирането на така наречен изменчив нерв. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР