Йога нидра означава единение или съзнателно осъзнаване чрез сърцето през

...
Йога нидра означава единение или съзнателно осъзнаване чрез сърцето през
Коментари Харесай

Йога Нидра - Единение или съзнателно осъзнаване

Йога нидра значи единство или умишлено осъзнаване посредством сърцето през съня (нидра). Йога нидра произлиза от остаряло танктрично обучение няса (означаващо „ да отведа мозъка до тази точка “). То включвала специфични мантри, които се помествали, чувствали или отвеждали в разнообразни елементи на тялото. Ето и определението на Свами Сатянанда Сарасвати - бащата на йога нидра: „ Повечето хора спят, без да се освобождават от напреженията, това се назовава нидра. А йога нидра значи сън, който се получава, откакто се отхвърлят всички товари, който е благословен и с надалеч по-високо качество. Блаженството води до ободряване на атама (вътрешният Аз). Ето за какво в тантра, йога нидра съставлява пътят към самадхи. “ Самадхи, или с други думи казано обединение с всемирното схващане, в религията се назовава освобождение, а психолозите го назовават обединение с груповото несъзнавано.

Една от главните задания на йога нидра през днешния ден е справяне с напрежението. Ако се оправим с напрежението, ще се оправим с редица проблеми произлизащи от телесното, прочувствено и умствено напрежение. Ще се оправим с психоматични заболявания като диабет, наднормено тегло, мигрена, астма, високо кръвно налягане, храносмилателни разтройства, сърдечни заболявания, рак и други Ние разбираме, че в случай че мозъкът или страстите са напрегнати, то и  тялото е с напрежение. Тялото, мозъкът и страстите са свързани, ето за какво главната ни задача е да се освободим от напрежението и да върнем салдото в организма. Йога нидра е просвета за релаксацията, която дава опция за физическо и прочувствено разпределяне, дава опция на всеки един от нас, да се потопи дълбоко в сферите на подсъзнанието, като по този метод освободи напрежениято и откри естетика във всички аспекти на своето създание.
Но по какъв начин? Чрез физическо, прочувствено и умствено разпределяне, посредством оттегляне от сетивата (пратяхара). Именно  в това се крие тайната на йога нидра, когато сетивата се отдръпват, възприемчивостта на съзнанието става по-силна. Когато реализираме това ние с лекост можем да се трансформираме, да учим езици, да се освобождаваме от нездравословни привички, да се освобождаваме от неправилни усещания, утвърждения (санкалпи), да построяваме нови, с които да подобрим значително прочувственото, психическо, умствено и физическо здраве. Утвържденията (санкалпите) би трябвало да се повтарят, когато мозъкът е смълчан, единствено тогава те проникват надълбоко в подсъзнанието и сугестират мозъка.  
След като се запознахте с тайната на йога нидра най-вероятно ще се сетите за редица откриватели в региона на подсъзнанието и утвържденията, като Pонда Бърн с кино лентата „ Тайната “, Д. Кехоу с „ Подсъзнанието може всичко “: Луиз Хей – „ Силата на мисълта и утвържденията “, доктор Д. Лозанов и неговата просвета Сугестопетия, Алан Кар  и мн.други. Когато посеем семена на санкалпата (утвържденията) в йога нидра, те последователно се трансфорат в мощна насочваща мощ и ние променяме цялостната си персона, ставаме по-успешни, щастливи и себереализирани! Основната цел на йога нидра е висшата себереалозация, само че по тази причина ще си поговорим в идващият материал.
Ето и част от словото на учителя за медитацията. 
„ Медитацията е ключ за придобиване на Божия мощ, тъй като колкото повече медитираш, толкоз повече се пречистваш. Медитацията не е мисловен развой, тя е чисто Духовен развой. Тя се управлява от Духа, а това  значи, че да медитираш това значи да работиш по Божествен метод. Колкото повече човек се интересува от медитацията, толкоз повече Духът търси  индивида, с цел да му помогне да се освободи от омагьосаният кръг на умственият  живот. Дълго би трябвало да се молиш, с цел да се отвори канала, откъдето ще пристигна Духът, и когато той пристигна, тогава ти ще пиеш от безконечният балсам на Живота. “ ~ Беинса Дуно  
С безусловна обич,Зарина Миковаwww.asanadream.comтел.: 0885770705e-mail: [email protected]

Зарина Микова е  сертифициран йога учител с 5 специалности:  Хатха Йога, Виняса Йога, Лечебна Йога, Баланс на Чакрите и Йога за деца. По обучение е инжeнер химик, с трудов опит като търговец на разнообразни типове артикули и услуги. Майка е на едно прелестно момиче, което я изпълва с наслади и креативен сили.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР