Йоанис Сармас, председател на гръцката Сметна палата, положи клетва като

...
Йоанис Сармас, председател на гръцката Сметна палата, положи клетва като
Коментари Харесай

Йоанис Сармас положи клетва като служебен министър-председател на Гърция

Йоанис Сармас, ръководител на гръцката Сметна палата, постави клетва като длъжностен министър-председател пред президента на републиката Катерина Сакеларопулу, съобщи АНА-МПА и Българска телеграфна агенция.
Прочетете още
Сармас е на 66-годишна възраст, учил е право в Атина и Париж и е ръководител на Сметната палата от 2019 година, се разяснява във в. „ Вима “.

Вчера президентът се срещна със Сармас, на който връчи мандат за сформиране на служебно държавно управление, което да организира избори на 25 юни. Това ще са втори следващи парламентарни избори в страната тази година. Макар че резултатите от гласуването предходната неделя дадоха безапелационна победа за ръководещата до момента Нова народна власт (40,1 процента), те не разрешиха мигновено съставяне на държавно управление със независимо ръководство, към каквото се стреми водачът на водещата партия Кириакос Мицотакис.

Йоанис Сармас благодари на президента, акцентира, че поемането на поста е огромна чест и добави, че е негово „ конституционно обвързване “ и негов „ дълг като жител “ да го одобри.

Преди да се срещнат, Катерина Сакеларопулу връчи три проучвателни мандата за сформиране на държавно управление – на първата в изборите дясноцентристка Нова народна власт, на опозиционната лява СИРИЗА и на лявоцентристката ПАСОК.

Мицотакис се надява, че на идващите избори, които ще се проведат по друга изборна система, осигуряваща на водещата партия бонус места, ще получи болшинството, от което се нуждае, с цел да ръководи Нова народна власт сама.

Опозиционните партии въпреки това се надяват, че при гласуването през юни рейтингът им ще се увеличи.

Депутатите, определени на 21 май, ще положат клетва в неделя, а Народното събрание ще бъде разхлабен в понеделник, се разяснява в електронното издание на в. „ Прото тематика “.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР