Йоана Илиева спечели бронзов медал на сабя на Световното първенство

...
Йоана Илиева спечели бронзов медал на сабя на Световното първенство
Коментари Харесай

Йоана Илиева взе бронз на сабя на Световното по фехтовка

Йоана Илиева завоюва бронзов орден на сабя на Световното състезание по фехтовка в. Така тя донесе първи орден за България от Световен шампионат в историята на женската сабя. И изобщо първи орден за фехтовката от 1985 година

Илиева загуби на полуфиналите с 8:15 туша от четвъртата в международната класация Деспина Георгиаду. Гъркинята е бронзова медалистка от предходното международно в Кайро. 22-годишната българка беше равностойна до спирането, което пристигна при 6:8. След това Георгиаду направи серия от четири следващи туша и предреши мача.

На четвъртфиналите Йоана Илиева победи с 15:9 номер 2 в света и бронзовата медалистка от Евро 2022 Сара Балзер. Българката стартира мощно и поведе с 10:4, след което Балзер съумя да понижи до 8:11, само че до края Илиева доминираше.

Иначе българката стартира в елиминациите с победа над Сабина Матиш (Румъния) с 15:12. После тя завоюва без игра против украинката Олга Харлан. Харлан беше дисквалифицирана, откакто наруши правилника с отвод да стисне ръката на съветската си съперничка Ана Смирнова след успеха си с 15:7 на старта. На осминафиналите Илиева се оправи със международната вицешампионка Анна Баща (Азербайджан) с 15:8.

Йоана Илиева стана европейска шампионка на сабя за дами до 23 години в Будапеща през май.

Още две българки участваха в главната скица на сабя при дамите през днешния ден, само че позволиха провали в първия кръг. Олга Храмова падна с 10:15 от полякинята Силвия Матушак, а Калина Атанасова загуби трагично от испанката Лусия Мартин-Португес с 14:15. Четвъртата българка Емма Нейкова отпадна в квалификациите на 24 юли, като приключи на 65-ото място.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР