Йо е най-вътрешната от четирите Галилееви луни на Юпитер. Това

...
Йо е най-вътрешната от четирите Галилееви луни на Юпитер. Това
Коментари Харесай

УСПЕХ: Американската космическа мисия Джуно посети юпитерианската луна Йо!

Йо е най-вътрешната от четирите Галилееви луни на Юпитер. Това е удивително небесно тяло – учените пресмятат, че на повърхността на луната има над 400 настоящи вулкана, което трансформира Йо в най-активния в геологично отношение свят в нашата Слънчева система. Преминаващите галактически апарати и мощните телескопи като “Хъбъл ” от време на време снимат забележими изригвания от сяра и серен диоксид, като вулканичните облаци доближават до 500 километра височина. Заради изхвърления от вуканите материал повърхността на Йо е обагрена в ярки цветове. 

Още една фотография на луната Йо, снимана по време на нейното посещаване от “Джуно ” на 9-ти април. Photo credit: NASA / SwRI / MSSS / Svetoslav Alexandrov © CC BY

Този път на фотосите от “Джуно ” не се виждат вулканични изригвания или породени от тези изригвания промени на повърхността. Снимките са направени от относително огромно разстояние, а разграничителната им дарба е 70 m/pixel. Все отново на тях се виждат част от известните характерности на Йо, включително планинските масиви.

През идните месеци и години американската задача ще организира още няколко визити на луната. На 5-ти юли “Джуно ” ще прелети на 86 000 километра от повърхността ѝ, а в края на 2023-та и след това при започване на 2024-та година ще се сближи едвам на 1 500 километра с нея! И няма да е единствено Йо … на 29-ти септември чакаме автоматизираната междупланетна станция да посети Европа, луна с дебела ледена повърхнина и легнал под нея океан, в който може да има живот. Така че следим с интерес тази роботизирана експедиция! 

За повече информация и фотоси: JunoCam

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР