Израелци протестират срещу плановете за основен ремонт преди ключово съдебно решение

...
ЙЕРУСАЛИМ (Ройтерс) - Десетки хиляди израелци протестираха в градове в
Коментари Харесай

ЙЕРУСАЛИМ (Ройтерс) - Десетки хиляди израелци протестираха в градове в цялата страна в събота преди ключово решение на Върховния съд относно законодателство, прието от коалицията, която лиши съда от някои от правомощията му за надзор.

По-рано тази година крайнодясната коалиция на израелския премиер Бенямин Нетаняху представи планове да лиши съда от голяма част от правомощията му с пакет от закони, но поради огромен обществен натиск, прие само една част от плана.

Привържениците казват, че плановете за основен ремонт на съдебната система ще възстановят баланса между клоновете на властта, но критиците казват, че премахват жизненоважни ограничения върху правителствените правомощия.

Най-новото законодателство, изменение на един от основните закони на Израел, премахва правомощията на съда да отменя правителствени решения или назначения въз основа на това, че са „неразумни“.

„Демонстрирам за израелската демокрация,“ заяви протестиращата Нати Шварц-Кершберг в Тел Авив. „Искам да съм сигурен, че Израел ще остане демокрация, а не диктатура.“

Плановете за основен ремонт предизвикаха ежеседмични национални протести, но последните демонстрации имаха особено значение, тъй като за първи път се изправиха пред Върховния съд време в историята на Израел, свиква целия си състав от 15 съдии на 12 септември, за да изслуша жалба срещу изменението.

(Доклад от Емили Роуз; Редактиране от Даниел Уолис)

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР