Йенс Столтенберг имаше горчивата задача да ръководи НАТО по време

...
Йенс Столтенберг имаше горчивата задача да ръководи НАТО по време
Коментари Харесай

Йенс Столтенберг за грешките на НАТО в Афганистан

Йенс Столтенберг имаше горчивата задача да управлява НАТО по време на разгрома на западните съдружници в Афганистан. Генералният секретар на Алианса ще остане на поста единствено още няколко месеца и твърди, че му се къса сърцето да бъде очевидец на нещастието, която изживява Афганистан. Във видеоконференция, запис от която е предоставена на испанския народен всекидневник и дребна група европейски медии, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг признава грешките, позволени от Алианса по време на 20-годишната интервенция в Афганистан, само че укорява някогашните водачи на Кабул за неналичието на политическо и военно управление. Въпреки критиките генералният секретар на НАТО пази силата на Алианса. 

Запитан за какво интервенцията по евакуацията на хора от Афганистан не се удължава, Столтенберг дава отговор, че това е било обсъждано сред съдружниците, защото всички са видели необходимостта от това да имат допустимо най-вече време, с цел да изтеглят колкото се може повече хора.

" Но бяхме изправени пред алтернативата, че колкото по-дълго стоим, толкоз по-голям е рискът от терористична офанзива, изключително в случай че продължим интервенциите след 31 август без единодушие от талибаните. Бил съм на летището в Кабул доста пъти, то е заобиколено от хълмове, тъй че това е доста открита за офанзиви позиция. Възможно е да има набези от страна на " Ислямска страна "  или други терористични групировки. Вече видяхме волята за причиняване на страдалчество на хората, видяхме ужасни набези в Кабул против лечебни заведения, против места за поклонение, против изцяло почтени цивилни. Така че това не е теоретична заплаха, а напълно действителна. Ето за какво би трябвало да евакуираме допустимо най-вече хора през идващите дни ", прибавя той. 

По думите му, в този момент от там се извеждат около 20 000 души дневно. Съюзниците от НАТО експлоатират към 80 самолета на ден. " Това е една от най-големите евакуации на въздух, правени в миналото. Вече успяхме да транспортираме повече от 90 000 души ", уточни той.

Столтенберг изяснява, че НАТО играе основна роля в тази интервенция, защото има 200 души на летището, които дават услуги като надзор на въздушното придвижване или зареждане с гориво. И не става дума единствено за техническа поддръжка, разяснява той, само че и за дипломатическа поддръжка.

На въпрос какво ще се случи с хората, които желаят да изоставен, когато военната евакуация завърши, генералният секретар на НАТО отвръща, че ще се продължи с работата по евакуацията на хора с търговски полети и ще поискат от талибаните да държат сухопътните граници отворени, с цел да могат те да напущат. " Имаме лостове за напън, въпреки и не толкоз мощни, колкото военното наличие. Очакваме талибаните да съблюдават уговорките си, както за допускане на хора, по този начин и за ценене на правата на индивида. Имаме дипломатически, стопански и финансови принадлежности и ще ги използваме. Световната банка спря поддръжка от 1 милиард $. НАТО прекрати цялата си поддръжка. Освен това дипломатическото самопризнание ще бъде употребявано от съдружниците, с цел да се подсигурява, че талибаните съблюдават своите задължения ", добави той. 

" Сърцето ми се къса, когато виждам страданието, нещастието, която Афганистан претърпява ", споделя Столтенберг. " Каквото и да се случи в Афганистан, продължава той, Европа и Съединени американски щати би трябвало да останат дружно. Целта беше да защитим Съединени американски щати от терористични офанзиви и това и направихме ". 

Според Столтенберг неотложната задача в този момент е да се изтеглят хората и тогава ще пристигна моментът да се зададат сложните въпроси за това какво се е объркало. " Беше редно да стартираме задачата през 2001 година, само че несъмнено, за 20 години бяха позволени неточности. Трябва да бъдем сериозни към себе си. Но в това време не чакахме всичко да се срине в границите на няколко дни след 20 години мощни вложения за основаване на афганистанската войска ", сподели още той. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР