Йенс Столтенберг, генералният секретар на НАТО, ще бъде назначен за

...
Йенс Столтенберг, генералният секретар на НАТО, ще бъде назначен за
Коментари Харесай

Търси се нов лидер на НАТО: Столтенберг става централен банкер на Норвегия

Йенс Столтенберг, генералният секретар на НАТО, ще бъде назначен за шеф на централната банка на Норвегия, заяви държавното управление. Новината не е изненадваща, тъй като за това развиване на нещата се приказва от предходната година, а нощес той бе видян в норвежката столица.

Постът се освобождава от 1 март, само че Столтенберг към този момент съобщи, че в случай че бъде назначен, ще изкара цялостния си мандат отпред на Атлантическия съюз, който изтича през септември 2022 година

В Осло опозицията не е напълно съгласна с този ход на ръководещите, тъй като счита, че независимостта на Norges Bank ще бъде отслабена, в случай че отпред застане някогашен министър председател.

Временно длъжността шеф ще извършва Ида Волден Баке, която е подуправител и бе главен съперник на Столтенберг.

Централната банка освен дефинира лихвените нива и ръководи финансовата непоклатимост, само че и надзирава най-големия в света държавен фонд от 1.4 трилиона $.

Столтенберг е икономист по обучение и е някогашен водач на Трудовата партия. Той управлява държавното управление през 2000-2001 година и 2005-2013 година, като оглави НАТО през 2014 година Освен това е бил министър на финансите и енергетиката.

В НАТО към този момент са в ход негласни съвещания кой да го наследи, като формалното решение се чака на срещата на върха на 29-30 юни в Мадрид. На нея би трябвало да бъде утвърдена актуализирана версия на Стратегическата идея на НАТО поради новия политически и боен подтекст, основан от рецесията в Либия, анексирането на Крим, разногласията сред Съединени американски щати и еропейските съдружници за финансирането и апелите за европейска стратегическа антономност, Брекзит, софтуерните промени, напускането на Афганистан, възходът на Китай.

Политически водач на Алианса постоянно е бил европеец, а висшият командващ обединените сили – американец.

По традиция отпред на НАТО е избиран най-вече представител на по-малка страна член като Нидерландия, Белгия, Дания или Испания. Изключение са германецът Манфред Вьорнер и трима британци – Хейстингс Исмей, Питър Карингтън и Джордж Робъртсън (1999-2004).

Никога измежду тях не е имало представител на Франция – другата (освен Великобритания) европейска нуклеарна мощ, която десетилетия наред членуваше в политическите, само че не и във военните структури на алианса.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР