Йеменските хути са непредвидими, затова Бритиш петролиум спряха преминаване на

...
Йеменските хути са непредвидими, затова Бритиш петролиум спряха преминаване на
Коментари Харесай

Проф. Владимир Чуков: Йеменските хути са непредвидими, заплашено е корабопаването през Суецкия канал

Йеменските хути са непредвидими, по тази причина „ Бритиш петролиум ” стопираха прекосяване на техните кораби през Червено море. От началото на войната в Газа те са изстреляли над 70 дрона и ракети към Ейлат в Израел, нито една не е стигнала.

Това съобщи арабистът проф. Владимир Чуков в предаването „ Денят онлайн ” по NOVA NEWS за обстановката в този район на света и двата кораба, на които има пленени български моряци.

Той напомни, че предходната седмица сред Саудитска Арабия и хутите е подписано съглашение за преустановяване на огъня, а там се води революция от 2015 година

„ В момента има както мощна предварителна защита против хутите, по този начин и мощни дипломатически ходове, за обиране на напрежението. През Суецкия канал минава към 12-15% от международната търговия. Около 25% от продуктите за облекчаване на потребностите на Европейския континент минават тъкмо от там ”, сподели Чуков.

По думите му всички кораби, които минават там, са застрашени.

" Корабът " Руен " беше похитен от сомалийци, само че те са част от мрежата на хутите, построена на африканския континент. Те са предизвестили нашия транспортен съд " Руен " да си пусне устройството за идентификация, само че те не са го присъединили. Не са имали читава защита, не може 6 души да ви завладяват ”, разяснява проф. Чуков.

За военните дейности в Ивицата Газа той изясни, че се върви към деескалация. На най-ниско ниво араби и евреи живеят добре, само че политическите, икономическите кръгове имат конфронтация между тях, сподели арабистът.

По думите му при „ Хамас ” са останали над 100 заложника.

„ Вчера беше покъртително в Тел Авив, в това число речта на майката на един от убитите трима заложници, че го е чакала над 70 дни и не го е дочакала. Никой не знае какво ще стане, даже в израелското държавно управление има несъгласие. В последна сметка ще стане това, което споделя Америка ”, съобщи Чуков.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР