Язовирите, които са в по-тежко състояние, са около 150. Такава

...
Язовирите, които са в по-тежко състояние, са около 150. Такава
Коментари Харесай

150 са язовирите в страната в по-тежко състояние

Язовирите, които са в по-тежко положение, са към 150. Такава е първичната информация на Държавна организация по метеорология и механически контрол . Това сподели пред публицисти министърът на стопанската система Емил Караниколов за плануваните от държавното управление законови промени, свързани със положението на язовирите преди конференция на тематика „ Цифровата икономика-какви са изгодите за потребителите “ във връзка Европейския ден на потребителите, съобщи Фокус.
„ С прехвърлянето на собствеността на язовирите и основаването на комерсиално сдружение незабавно ще стартират дейности по премахване на всички нередности “, посочи той.
Попитан какъв брой средства ще бъдат нужни за премахване на нередностите, министърът уточни: „ Като сума не мога да кажа - дано да забележим кои от всички язовири ще бъдат трансферирани към нас. За всеки сумата е друга. За язовир „ Бели Искър “ се приказва за сума сред 30 и 60 млн. “. „ Нямаме точна информация, само че по този начин или другояче дейности би трябвало да се подхващат “, разяснява Емил Караниколов.
По мотив предлагането за държавен фонд, в който притежателите на язовири да внасят избрана сума от приходите си, той разясни: „ Това ще е някаква спомагателна такса от стопанската активност на язовирите, най-общо казано от наема. Те заплащат и такси за осъществяваните от тях действия. Обмисляме вид избран % от наемите да е доход в този фонд “.
Обсъдихме опция, която евентуално на следващия ден ще е реалност, да има комерсиално сдружение, което ще се занимава с това да поддържа язовирните стени и санитарно-охранителните зони на язовирите, до момента в който се трансферира собствеността им, което няма да стане за 1-2 дни, а може би за много по-дълъг интервал, добави Караниколов за плануваните от държавното управление законови промени, свързани със положението на язовирите преди конференция на тематика „ Цифровата икономика-какви са изгодите за потребителите “ във връзка Европейския ден на потребителите.
„ Вчера имаше съвещание при вицепремиера Валери Симеонов. Всички министерства са дали мнения. Единодушни сме, че в Закона за водите във връзка с категоризация на язовири ще има отговорности за притежателите и операторите за основаване на спешни проекти “, изясни той, представен от Фокус.
„ Предвиждаме основаването на държавно дружество, в което ще бъде трансферирана собствеността на всички общински язовири, които общините не могат да ръководят, нормално заради липса на финансови средства “, съобщи Емил Караниколов и посочи, че се разисква опцията да има комерсиално сдружение, което да поддържа речните корита.
„ Дори да почистим един язовир, в случай че от реките тръгнат дървета или растителност, това ще запуши сифоните “, разяснява министърът. „ Това, което към този момент се планува, е сдружението за язовирите да бъде към Министерство на стопанската система или това да е структурата, която се занимава с бедствия и повреди “, разясни Емил Караниколов. „ Утре ще имате цялостна информация, откакто всички го обсъдим в Министерски съвет “, сподели още той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР