Язовир Студена се напълни до 30% след валежите и снеготопенето.

...
Язовир Студена се напълни до 30% след валежите и снеготопенето.
Коментари Харесай

Аварийният водопровод на Перник за 20 млн. лв. се оказа безполезен

Язовир " Студена " се изпълни до 30% след преваляванията и снеготопенето.

© Георги Кожухаров Безхаберие за милиони левове - по този начин може да се заключи обстановката с новия тръбопровод от Мало Бучино до Перник, който държавната компания " Монтажи " построи предишния месец. Съоръжението трябваше да достави миньорския град и близките села с вода от язовир " Бели Искър ", откакто язовир " Студена " съвсем пресъхна и месеци наред жителите в района бедстваха, даже и в настъпващата пандемия от COVID-19.

По контракт цената на водопровода е 26.5 млн. лева с Данък добавена стойност, само че от компанията реализатор настояват, че ще коства по-малко. Независимо от това излиза наяве, че от оборудването не се реализира упования резултат.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики " Водата от София влиза с огромна скорост и гърмят тръбите. За 10 дни похарчиха количеството вода от язовира, що се касае за цялостен месец. В средата на лятото ще имаме проблеми, в случай че продължаваме по този начин ", сподели министърът на околната среда Емил Димитров - Ревизоро в изявление пред Българска национална телевизия. По думите му концепцията е била 780 хиляди куб. м. на месец да идват в Перник и близките села от София през новия тръбопровод. От " Студена " за април беше планувано да се употребява 300 хиляди куб.м, само че количеството към този момент е изразходвано.

И до момента в който някогашния екоминистър Нено Димов прекара няколко месеца в ареста поради рецесията с водата в Перник, то за сегашния фалшив план няма кой да понесе отговорност.

Кой е отговорен

По думите на министъра на околната среда решението с повредите по новото оборудване е налягането от язовира и от новия тръбопровод да се изравнят с контейнер, който може да се построи за 28 дни. Защо това не е планувано до момента, не е ясно.

" Вината не е нито в кмета, нито в локалното ВиК, нито в новия тръбопровод. " Това бяха думите на екоминистъра Димитров нощес.

Обектът е планиран от екип правоспособни проектанти, одобрени във ВиК бранша, с основен архитект доктор инж. Атанас Паскалев под управлението на представляваното от мен сдружение ", сподели в писмен отговор до " Капитал " при започване на февруари Тихомир Димитров, изпълнителен шеф на " Монтажи ". Държавната компания е с принципал Министерството на стопанската система.

До момента не е ясно дали обектът има позволение за прилагане, дали е подписан приемно-предавателен протокол и въобще - има ли документи по него. " Капитал " изпрати въпроси до Областна администрация - Перник, която е възложител на обекта, а регионалният шеф е ръководител на Асоциацията по ВиК. На 1 април от там обясниха следното: " Към сегашния миг се завършват процедурите по правене на нужните документи за въвеждане в употреба на обекта, като следва в къс период и осъществяването на рекапитулация на вложените средства като материали, труд и други "

Още през януари, преди да стартира работа по обекта, нямаше изясненост кой носи отговорност за него. Процедурите бяха прибързани и не е ясно дали въобще бяха спазени.

Впрочем в изявлението по Българска национална телевизия Ревизоро сподели, че Министерство на околната среда и водите (МОСВ) е принципал на " ВиК Перник ", само че това надалеч не е правилно - собствеността на сдружението е разграничено сред районното министерство и община Перник.

Ще има ли нова рецесия

Краткият отговор е, че обстановката се усъвършенства с помощта на природата. Обемът на язовир " Студена " се е нараснал с към 2 млн. куб. м. за последните три седмици, най-малко съгласно формалните данни. Според графика за водоползване на екоминистерството за април язовирът е почнал месеца с общо 8.781 млн. куб. м. вода. Данните на " ВиК - Перник ", които са първоизточник на информация за Министерство на околната среда и водите, е, че към 16 април в " Студена " има 10.705 куб. м. Полезният размер - водата, която може да се употребява за питейни потребности, е малко над 8 млн. куб. м.
" Предоставените данни от " ВиК - Перник " на Басейнова дирекция " Западнобеломорски регион " за питейно-битово водоснабдяване на Перник от бент. " Студена " демонстрират, че през март 2019 година действително употребяваните води са 1.044 млн. куб. м, а през април 2019 година - 0.966 млн. куб. м , когато не е налаган режим на лимитирано водоснабдяване ", гласи известие на Министерство на околната среда и водите от предишния месец.

Това значи, че по груби сметки в язовир " Студена " има вода за половин година. След това обаче тя ще свърши, а в случай че лятото е изсъхнало, това вещае нов режим на водата и рецесия наесен.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР