Язовир „Студена", който преди една година бе пред пресъхване, сега

...
Язовир „Студена", който преди една година бе пред пресъхване, сега
Коментари Харесай

Язовир Студена е пълен, вода ще има и при суха година

Язовир „ Студена ", който преди една година бе пред пресъхване, в този момент е претъпкан. Само 4 млн. куб. м. го разделят от оптималния му размер. За да се обезпечи свободен размер, който да поеме възможна висока вълна, при започване на годината бяха отклонени две от деривациите - Владайски и Паликарски канал, а малко преди януарските наводнения, когато река Струма излезе от коритото си в Батановци и Радомир, стартира и следеното му изпускане. В момента през таблените затвори в реката се изпуска съвсем толкоз количество вода, колкото влиза в язовира. Целта е да се поддържа размер към 21 млн. куб. м., съобщи пред БНР шефът на ВиК- Перник Борислав Иванов.

„ Такъв размер държим от началото на годината. Целта е хем да имаме задоволителен размер за водоползване, хем да не се стигне до по-високи равнища и да се наложи да изпускаме залпово по-големи водни количества. Реките са спокойни, могат да поемат количествата, които изпускаме сега. "

Иванов акцентира, че е в непрекъсната връзка както с кметовете, по този начин и с регионалните шефове, в това число на Благоевград. По думите му по-голямата част от снега във вододайната зона над язовира се е стопила и не се чакат проблеми през идващите седмици. След май, когато се чака притокът да намалее, изпускателите ще бъдат затворени, с цел да се резервира задоволително количество вода, което да стигне до идната година.

„ Ако се окаже суха годината, да сме спокойни, че ще имаме вода за прилагане. "

За тези, които са осведомени със спецификата на язовира, няма нищо извънредно в това, че единствено за няколко месеца изпразненият язовир се изпълни и възвърне водния си размер. Той е с потенциал 25.2 млн. куб. м. Водната рецесия пристигна след две сухи години, напълно амортизирана водопроводна мрежа, неприятно ръководство и подценяване на риска на всички равнища, в това число въвеждането на воден режим постфактум.

„ За към 3-4 месеца язовирът се изпълни съвсем от нулата до към 18 млн. кубика ", напомни Борислав Иванов. По думите му, за разлика от други язовири в страната, които могат да поемат две-три следващи сухи години, този язовир е с размер, който подсигурява перничани за една година.

Днес язовирът е цялостен. Благодарение и на природата, само че и на вложенията, които бяха направени във водопроводната мрежа. Въпреки рецензиите, непредубедените перничани си дават сметка, че без избавителния тръбопровод от София и без сменените 35 километра водопроводна мрежа в най-амортизираните сектори, водният режим щеше да бъде надалеч по-дълъг, а евентуално и по-драстичен.

"Надявам се това да не се повтаря. За благополучие загубите по мрежата след реконструкциите, които бяха предишното лято и есен, са много по-малки и размерът, който има язовирът, ще стигне за много по-дълго време, в случай че се случи подобен изсъхнал интервал ", увери Иванов.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР