Язовир Бели Искър е частично работоспособен. Това съобщи Държавна агенция

...
Язовир Бели Искър е частично работоспособен. Това съобщи Държавна агенция
Коментари Харесай

Яз. Бели Искър е частично работоспособен, обяви техническият надзор

Язовир " Бели Искър " е " отчасти дееспособен ". Това заяви Държавна организация за метрологичен и механически контрол (ДАМТН) във връзка " високия публичен интерес " за техническото положение на язовира, който би трябвало да обезпечи вода за Перник.

Стената на язовир " Бели Искър " е в отчасти работоспособно положение, което значи, че тя може да работи при избрани размери от водни количества, сподели изпълнителният шеф на " Софийска вода " Васил Тренев пред бТВ.

Стената на язовира се нуждае от незабавен ремонт, само че спомагателните количества вода, които ще постъпят в " Бели Искър ", след пренасочването на водосбора на язовир " Белмекен " няма да изложат на заплаха стена и тя ще може да поеме този спомагателен размер вода, сподели пред Mediapool проф. доктор инж. Димитър Кисляков, шеф на Българското сдружение по огромните язовири.

Компетентният по техническия контрол държавен орган – ДАМТН, показва, че " според разбор на техническото положение от 2016 година, положението на язовирната стена и оборудванията към нея е несъмнено като " неизправно - отчасти работоспособно " .

Поради тази причина все още се извършва предписанието " водното равнище да се поддържа не по-високо от кота 1876 м (2 м под кота преливен ръб) ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР