Яйца за закуска, яйца за обяд, яйца за вечеря. Варени,

...
Яйца за закуска, яйца за обяд, яйца за вечеря. Варени,
Коментари Харесай

Яйцата, белтъците, жълтъците, как да ги приготвяме и колко точно полезни са

Яйца за закуска, яйца за обяд, яйца за вечеря. Варени, бъркани, на очи. Обичаме ги по всевъзможен метод и ги употребявам освен на Великден. Със сигурност сме чували и какво ли не за тях, и ни е малко мъчно да определим кое е истина и кое - не напълно.

На помощ в тази задача ни се притичват диетолози и учени в тази област, които внасят малко повече изясненост по яйчения въпрос.

Какво съдържа едно яйце

13 значими витамини и минерали. Освен тях, яйцата са страховит източник на първокачествен протеин, който ни оказва помощ да натрупаме мускули. Именно по тази причина те са съществена част от менюто на всички интензивно спортуващи.

В едно огромно яйце се съдържат цели шест грама протеин, и то единствено при 72 калории, което си е ужасно съответствие. Холестеролът пък е 186 мг, като целесъобразната дневна доза е към 300.

Яйцата съдържат и биотин, който преобразува храната в потребна сила, холин (витамин В4), който е значим за метаболизма, витамин А за имунитет, както и лутен и зеаксантин, които са мощни актиоксиданти.

Няма по какъв начин да пропуснем и обстоятелството, че яйцата са един от дребното естествени източници на витамин D, който ни е повече от нужен през студените месеци с малко слънчеви лъчи.

Жълтъците

Въпросът до каква степен са потребни също е противоречив. Според някои е по-добре да ги пропущаме, тъй като съдържат по-голямо количество холестерол и не са изключително здравословни. Но съгласно разнообразни проучвания, този холестерол е потребен и не се отразява отрицателно на равнищата му в кръвта.

А и жълтъкът, като най-малко половината част от яйцето, съдържа доста от потребните субстанции, както и повече желязо, фолиева киселина и витамини. Затова сигурно губим, в случай че го отделяме и не го консумираме.

А белтъците

Тук преобладаващото мнение е, че те са по-полезната част от яйцето. Затова и се употребяват настрана в доста предписания, за разлика от жълтъците. Но както знаем, не всичко е черно и бяло. В този случай - жълто и бяло.

Както жълтъците погрешно са жигосани като нездравословни, по този начин и белтъците са не малко неправилно прехвалени. Причината - в тях се съдържат единствено протеин и някои витамини от група В, написа Time. Затова и най-хубавото яйце е цялото.

Как да подготвяме яйцата

На първо място - както ни е вкусно. При всички типове термична обработка освен се предпазваме от натравяне със сурово яйце, само че и протеинът става по-лесен да асимилиране от организма, а биотинът се задейства.

И в случай че въпреки всичко се питаме кой е най-полезният метод, то отговорът е още веднъж същият - както ни е вкусно. Хранителните субстанции в яйцата се резервират - без значение дали са варени, бъркани или както ги избираме. Логично, в случай че ги комбинираме със зеленчуци в омлет, позитивният резултат се покачва. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР