Явор Божанков/Снимка: БТАНезависимият народен представител Явор Божанков поиска оставката на

...
Явор Божанков/Снимка: БТАНезависимият народен представител Явор Божанков поиска оставката на
Коментари Харесай

Явор Божанков поиска оставката на Костадин Костадинов

Явор Божанков/Снимка: Българска телеграфна агенция
Независимият депутат Явор Божанков изиска оставката на водача на „ Възраждане “ Костадин Костадинов като ръководител на парламентарната Комисия по политиките за българите отвън страната в 48-ия Парламент. Причината – расистки изявления на Костадинов, както и фактът, че „ ръководителят на комисията нападна българи в чужбина, чийто права и ползи се нуждаят от протекция, макар че е предназначен да направи точно противоположното “ по повод проверяващия публицист Христо Грозев.

„ Председателят на Комисията по политиките за българите отвън страната /Комисията/ – Костадин Костадинов, редовно надвишава правата си като ръководител на комисията, като реализира действия, отвън избраните в пълномощията му като ръководител, както показва позиции, които не са били предмет на разискване на съвещание на Комисията, и показва позиции, за които може да се одобри, че са държавни позиции или позиция на Комисията. Това води до причина за утежняване на връзките с други държавни, в които има български малцинства, както основава риск за отбрана на правата на българите в чужбина “, показва Божанков в претекстовете към решението, препоръчано от него.

„ При своите обществени изяви и дейности, ръководителят на Комисията. Костадин Костадинов показва позиции, които са крайни и неприемливи, уронват престижа на Република България, както основават риск за запазване правата и ползите на българските жители отвън страната “, написа още Божанков в претекстовете и дава образец:

„ По време на свое публично посещаване в Република Северна Македония, извършено на 25.11.2022 година, на което ръководителят на Парламентарната комисия за българите в чужбина – Костадин Костадинов, участва на формалното разкриване на новите пространства на Българския културно-информационен център в Скопие, а пред медиите в Република Северна Македония декларира: „ България и Македония са две страни, които би трябвало да бъдат една “.

Божанков дава още един образец: „ На 21.12.2022 Костадинов написа във Facebook: „ Объркан съм! Кой е европейският и кой е африканският тим? “. Публикацията на Костадинов е расистка и цели да иронизира обстоятелството, че футболисти на френския народен тим са чернокожи, написа самостоятелният депутат.

Дава и още един очевиден образец – отношението на Костадинов към български жител в чужбина – проверяващият публицист Христо Грозев.

„ Случаят на Христо Грозев е независимо и задоволително съображение ръководителят на комисията да бъде отхвърлен “, написа Божанков и напомня:

„ 8.12.2022. Костадинов декларира пред средствата за всеобща информация и обществените мрежи: „ Целокупното българско грантаджийство е било разтърсено от новината, че един негов изтъкнат член бил разгласен за търсене от съветската прокуратура като непознат сътрудник. “

„ В случая на Грозев обаче става въпрос за български жител, упрекнат в работа за непознати разузнавания, приказва се съответно за британското МИ-6. Ето за какво единственото, което мога да кажа, е че се надявам в доста скоро време не да чакаме Русия или други страни да ни споделят кой наш жител за кое непознато разузнаване работи, а ние самите да ги покажем на българския народ. “

Към момента на изложение на това подстрекателство, няма никакви данни Грозев да е упрекнат за „ работа за непознати разузнавания “.

„ Изявлението на Kостадинов съставлява подстрекателство, че български жител е сътрудничил на непознати служби. Поради тази недоказана и затова – фиктивна причина, ръководителят на комисията прави умозаключение, че Грозев не заслужава отбрана “, заключва Божанков. „ Председателят на комисията нападна българи в чужбина, чийто права и ползи се нуждаят от протекция, макар, че е предназначен да направи точно противоположното “, написа той.

Проектът на решение за премахване на Костадинов от „ Възраждане “ като ръководител на Комисията по политиките за българите отвън страната, бе подсилен само от „ Демократична България “ при гласоподаване вътре в комисията, написа Божанков.

„ В последна сметка петицията на българите в чужбина ще остане без реакция. България ще продължи да носи този позор. Няма значение дали е за седмица или месец. Въпросът е кардинален. А правилата желаят отбрана. Не приказки “, споделя Божанков във Фейсбук.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР