Явно сме достигнали до етап, в който можем много по-свободно

...
Явно сме достигнали до етап, в който можем много по-свободно
Коментари Харесай

Радев срази Петков: Преди 7 месеца енергетиката ни беше без газови доставки, без договори ...

Явно сме достигнали до стадий, в който можем доста по-свободно да приказваме за нашето бъдеще – за нашето зелено бъдеще. Само в месеци обратно беше доста мъчно да приказваме за бъдещето, тъй като се борихме за всеки ден от сегашното. Българската енергетика при започване на август предходната година изглеждаше по този начин: без доставки за газ, без контракти, без проведени търгове, без слотове, без интерконектор, без диверсификация на нуклеарното гориво.

 

Това сподели президентът Румен Радев на конференцията " Енергия за зелено бъдеще ".

„ Борбата беше освен България, само че и доста европейски страни, бяха в тежка енергийна рецесия. Само 7 месеца по-късно, през днешния ден можем да създадем разликата – къде остана енергийната рецесия. Имаме дълготрайни контракти за полутечен газ, имаме работещ интерконектор с Гърция за газ от Азербайджан на цени, контрактувани преди деселетие. Имаме съглашение с Гърция за достъп до терминалите за полутечен газ “, съобщи Румен Радев, критикувайки по  този метод държавното управление на Кирил Петков, което ни докара до енергийна рецесия.

" Проблемите в енергетиката са решени със стратегически ходове напред ", уточни Радев и посочи, че това база за надграждане за зелено бъдеще.

По думите му преди години се е говорило от заран до вечер за България като " газов хъб ", само че само с съветски газ и нищо повече. Според президента в този момент страната ни наподобява доста повече на същински газов хъб.

" През България минава освен съветски газ, само че през България постъпва газ от Азербейджан, полутечен газ от седем терминали ", уточни Радев.

По-рано в наличието на президентите Румен Радев и Илхам Алиев автограф под меморандума Solidarity Ring поставиха министърът на енергетиката на Република България Росен Христов, министърът на енергетиката на Румъния Върджил-Даниел Попеску, министърът на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто, министърът на стопанската система на Словашката република Карел Хирман и министърът на енергетиката на Република Азербайджан Парвиз Шахбазов. Усилията по реализацията на самодейността започнаха предходната година с дейната роля на България, като през днешния ден българският президент изрече благодарност за своевременните дейности на министрите от петте страни.

 

Меморандумът за съдействие сред операторите на газопреносните системи на България, Румъния, Унгария, Словакия и държавната петролна компания на Азербайджан ще увеличи свързаността сред страните и ще увеличи потенциала на газопреносните им мрежи. Това уточни президентът Румен Радев, който дружно с азербайджанския си сътрудник Илхам Алиев взе участие в церемонията по сключване на документа в София.

Меморандумът слага началото на самодейността Solidarity Ring, която цели да увеличи сигурността на доставките на природен газ за Европейския съюз.

" Името на самодейността е Solidarity Ring, тъй като в нейната основа са заложени точно съдействието и солидарността. Точно когато нашите сътрудници имат най-голяма потребност от сигурни, надеждни доставки, от диверсификация, ние всички дружно да създадем по този начин, че да можем да предоставим, тъй като войната в Украйна ни подтикна да търсим нови измерения на понятията добросъседство, взаимопомощ и взаимност подтиква ни да търсим нови направления, нови източници, нови способи на доставка, с цел да може да прекроим изоснови интернационалната логистическа карта. Тази самодейност е образец за триумф в това направление ", сподели президентът Румен Радев.

По-голяма енергийна сигурност за Европа и повече количества азерски природен газ за европейските страни ще обезпечи подписаният през днешния ден меморандум за съдействие, акцентира президентът на Азербайджан Илхам Алиев. Той уточни, че Баку е благонадежден сътрудник на Европа и напомни подписаният през юли предходната година меморандум за енергийна сигурност сред страната му и Европейския съюз:

" Планираме да удвоим доставките на природен газ до Европа до 2027 година. През 2021 година доставяхме 8 милиарда кубични метра синьо гориво. Планираме количествата тази година да са 24,5 милиона кубични метра. Това е произвеждане от съществуващи газови находищата. В идващите години чакаме рандеман на синьо гориво и от нови залежи.

 

Днес Азербайджан доставя природен газ до Турция, Грузия, България, Италия - като тази година започваме да доставяме и до Румъния. Ако до края на годината всички междусистемни връзки са налице се надяваме газ да получават Унгария и Словакия. Надяваме се да увеличим доставките си от шест до най-малко 10 страни ".


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР