Явлението намалява прозрачността и кислорода, лишава от слънчева светлина, твърдят

...
Явлението намалява прозрачността и кислорода, лишава от слънчева светлина, твърдят
Коментари Харесай

Рибата изчезна от Черно море

Явлението понижава прозрачността и кислорода, лишава от слънчева светлина, настояват експерти.

Феноменът, който "оцвети " морето в наситено изумрудено синьо, не бе следен до момента. Може единствено да гадаем какво е станало във водата - дали става въпрос за химична, биохимична или биологична реакция. Учените на този стадий не споделят каква е истината или просто не я знаят. Това сподели за Българска телеграфна агенция Йордан Господинов, изпълнителен шеф и представляващ Асоциация на риба и рибни артикули "БГ ФИШ ".

Едно от неговите догатки за извънредно слабия улов също е неналичието на естествен цъфтеш на планктона, който оставил рибата без храна и по-голяма част от екземплярите останали дребни.

"Хранителната верига стартира с планктона. Планктона го яде прословутата цаца, с която се хранят по-големите риби - сафридът, леферът и паламудът. Всъщност по този начин се затваря веригата ", обясни Господинов. Подобно застрашително понижаване на размера се следило тази година и при хамсията, черонокопа, сафрида.

В същото време съгласно част от риболовците в Бургаско обяснението за тревожния улов на цацата е в увеличената популация на делфините. Те пресмятат, че един делфин изяжда по към 20 кг риба всеки ден.

От Асоциацията отхвърлиха тази информация, а съгласно тях по-скоро нова за нашите води медуза също била една от аргументите за дребното риба. Ставало въпрос за по този начин наречената гребеновидна медуза, която се развъждала доста бързо и изяждала планктона, с който се хранела цацата.

Високите температури на водата също се отразили неподходящо, счита Господинов. Водата била топла до края ноември и това прогонило проходните риби, които идвали от Босфора - лефер, чернокоп, паламуд, зарган.

Паламудът тази година не пристигна изобщо, чернокоп също няма, споделят созополски риболовци. Миналата година чернокоп почнали да вадят още в края на август, а след два месеца рибата се угоила толкоз доста, че станала огромна колкото лефер. Тази година вадили от мрежите малко цаца, рапани, миди, попчета.

Рибата изчезна, тази година и чернокопът, и сафридът, и барбунът е слаб. т. е. нещо в хранителната верига липсва, твърди Господинов. Той поучава хората да не купуват риба от крайпътни фургони. Дребната риба се смятала за прясна до 4-5 часа откакто е уловена. Иначе споделя, че прясната риба се познавала по бистрите очи, лъскавината по тялото и твърдия стомах.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР