Явилите се на кандидатстудентския изпит по български език и литература,

...
Явилите се на кандидатстудентския изпит по български език и литература,
Коментари Харесай

Кандидатстудентите в СУ ще пишат за Атанас Далчев


Явилите се на кандидатстудентския изпит по български език и литература, който стартира тази заран в 9 ч. в СУ „ Св. Кл. Охридски “, ще би трябвало да пишат за поета Атанас Далчев, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Темата бе изтеглена тази заран. Далчев се падна и на кандидатсктудентския изпит през 2006 година Тогава доста от явилите се на изпит се отхвърлиха.

Кандидат-студентите, подали заявление за явяване през днешния ден на изпита по БЕЛ, са 1548. Председател на изпитната комисия е проф. Милена Кирова. Габриела Ганчева от Плевен изтегли изпитен вид № 3 на теста, по който ще пишат кандидат-студентите. Темата на есето: „ Приятно е да бъдеш засегнат: по едно и също време чувстваш другите отговорни и съзнаваш личното си предимство “ (Атанас Далчев), изтегли Светлина Ангелова от Златица.

Заместник-ректорът на Алма матер проф. Ренета Божанкова приветства кандидат-студентите и изрази своята убеденост, че ще покажат познания и огромното си предпочитание да станат студенти на Софийския университет. Деканът на Факултета по славянски филологии доцент Бойко Пенчев увери, че комисията се е постарала да приготви изпитната задача по този начин, че претендентите да могат да покажат най-хубавото и да се почувстват горди с това, че са се справили. Той прикани претендентите да мислят свободно и да пишат вярно.

С сполучливо изискан изпит по български език и литература кандидат-студентите могат да учат в следните специалности на Софийския университет: Философия; Психология; Социология; Публична администрация; Културология; Библиотечно-информационни науки; Публични осведомителни системи; Философия (на британски език); Педагогика; Социални дейности; Неформално образование; Българска филология; Славянска филология; Балканистика; Румънска филология; Арменистика и кавказология; Комуникационен мениджмънт; Предучилищна и начална учебна педагогика; Социална педагогика; Специална педагогика; Логопедия; Физическо образование и спорт.

С изпит по български език и литература и с изпит по история на България бъдещите студенти могат да запишат компетентност „ Право “. С изпит по български език и литература и изпит по британски, френски, немски или испански език може да се кандидатства за компетентност „ Европеистика “, а с изпит по български език и литература и изпит по британски, френски, немски, испански, италиански и съветски език – компетентност “Регионално развиване и политика “.

Изпитът ревизира и прави оценка познания и умения като резултат от образованието по български език и литература в междинното учебно заведение по посока на: четене с схващане на текст, включващо добиване на информация, извеждане на директни и непреки изводи, пояснение и обобщаване; притежаване на главните граматични, правописни и пунктуационни норми; редактиране на текст, основаване на аргументативен вид текст (есе).

Изпитът се състои от две елементи: тест с 50 въпроса (70 точки, 1/3 от точките са за въпросите по литература) и задача за създаване на аргументативен вид текст по даден проблем - есе (30 точки). Максималният брой точки е 100. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР