Ястия по старинни български рецепти с овче мляко, сирене и

...
Ястия по старинни български рецепти с овче мляко, сирене и
Коментари Харесай

Старинни гозби от овчи продукти приготвят на Седмия Национален събор на овцевъдите

Ястия по старинни български предписания с овче мляко, сирене и месо ще могат да се опитат на идния Седми Национален събор на овцевъдите в България, който още веднъж ще е на поляните край Петропавловския манастир над Лясковец. Самодейци от цялата страна от 11 до 13 май край светата обител ще покажат забравения усет на националната кухня.

Преславска яхния с овче месо и лук, дроб сърма по добруджански, каша с чушки и прясно мляко и млечна баница ще са гозбите от “Добруджанския край, а ястията от Североазападна България ще са печени обге (б.а.домашно печени кори за баница от тесто) със сирене, турлашка бисквидна баница и „ Бел муж ”.

Сред специалитетите от Северна България ще има северняшка дроб сърма, наложена баница, млечна баница с юфка по горнооряховски, лучник с овче месо. Пълнено мяхово сирене, бита мътеница, пердашене на масло по 500 годишна рецепта, пататник с овче сирене, родопски чеп с мляко и сирене и млечно шишче с обичайни подправки ще показа вкусната родопска кухня. Всички предписания в тридневното кулинарно шоу „ В търсене на изгубения усет “ ще се вършат напълно с овче артикули от околните до района на съответната кухня ферми”, разкриват уредниците.

На Събора на овцевъдите ще готви и Ути Бъчваров. Популярния ефирен водещ ще забърка в своя величествен тиган най-големия агнешки кебап и ще показва, по какъв начин се вършат карначета от овче месо и други месни вкусотии. Под вещия взор на кулинарния познавач ще се организира и надпреварата по обезкостяване, което дружно с фермерските надпревари по доене, ръчна стрижба и изтегляне на товари от коне-тежковози са измежду най-големите атракции на събора.

Над 200 изложители от цялата страна – фермери, производители на месни и млечни артикули, компании със селскостопанска техника, съоръжение и фуражи и производители на био храни ще вземат участие в събитието. Ще бъдат показани над 16 породи овце, 8 породи млечни кози, овчарски и пастирски кучета, коне, магарета и други

30 животновъди от цялата страна, преработващи лично мляко, ще вземат участие в ревюто на артикули от овче и козе мляко и в зоната за директни продажби.

На Седмия Национален събор на овцевъдите ще има още био пазар, ревю на занаяти, музейни експозиции, доста фолклор, чевермета, хоротеки и още доста атракции за всички фермери и гости.

Съборът се провежда от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация, със съдействието на Министерството на земеделието, храните горите на Република България и поддръжката на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР