Ясни са резултатите от националния конкурс за изработка на мартеници,

...
Ясни са резултатите от националния конкурс за изработка на мартеници,
Коментари Харесай

Деца от 30 населени места в страната изпратиха мартеници в Котел за участие в конкурс

Ясни са резултатите от националния конкурс за направа на мартеници, който се организира в дните 25.01 - 20.02.2024 година. Конкурсът се провежда за втора година от Община Котел, а в самодейността, която беше под надпис „ Пижо и Пенда “ се включиха деца и възпитаници от 6 до 14 години от 30 обитаеми места в страната.

Стотиците изпратени творбите за поредна година впечатлиха журито освен с достоверността си, само че и с усета на децата за подробност в изобразяването на едни от най-разпознаваемите знаци в мартенската обредност – Пижо и Пенда. По този мотив журито дефинира първото място да бъде поделено сред: Йоанна Атанасова от с. Басарбово, общ. Русе и груповата мартеница-кукла на учениците от ОУ „ Гео Милев “, с. Белозем, общ. Раковски. Второто място зае щъркеловото гнездо /Пижо и Пенда/ на Петър Белов от школа „ Мишо Тодоров “ при НЧ „ Зора “, гр. Сливен, а третото още веднъж се поделя сред двама участници. Това са Никол Димитрова, гр. Раднево и Божидар Кирилов от „ Арт Школа “, гр. Попово.



Четири поощрителни награди отиват при: Център за поддръжка за личностно развиване – Котел /ЦПЛР-Котел/, Център за специфична просветителна поддръжка /ЦСОП/, гр. Велинград, Детска градина „ Дъга “– Котел и Основно учебно заведение „ Кап. Петър Пармаков “, с. Градец, общ. Котел.

Паричните и поощрителните награди на спечелилите, които не са от гр. Котел, ще бъдат изпратени по пощата на адресите, които създателите са показали.

Всички мартеници от състезанието, могат да бъдат видени на входа на Община Котел, където е подредена галерия.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР