Ясни са имената на шестимата представители на съдиите в Съдийската

...
Ясни са имената на шестимата представители на съдиите в Съдийската
Коментари Харесай

Избраха шестимата съдии в Съдийската колегия на следващия ВСС

Ясни са имената на шестимата представители на съдиите в Съдийската гилдия на идващия Висш правосъден съвет.

Това са Мария Терзийска - заместник-председател на Варненския областен съд, Явор Колев - ръководител на Административния съд в Пловдив, Миглена Тянкова - ръководител на Окръжен съд -Хасково, Васил Петков - ръководител на Окръжен съд - Ямбол, Даниела Александрова - заместител.-председател на Софийския областен съд и Младен Димитров - ръководител на Районния съд във Велико Търново.

Вчера нито един от 15-те претенденти не съумя да събере нужната поддръжка от най-малко половината от гласувалите магистрати и това наложи второ гласоподаване през днешния ден.

Регистрираната интензивност при повторното гласоподаване за избор на членове на Висш съдебен съвет от квотата на съдиите доближи 64,22 % или дали своят вот 1411 съдии от общо 2197.

Точно в 18.00 часа стартира преброяването на хартиените бюлетини, които бяха добавени към резултатите от електронното гласоподаване и над три часа по-късно бяха оповестени окончателните резултати.

Тъй като условието - с цел да бъде определен, претендентът да е получил поддръжката на повече от половината гласувалите съдии, на балотажа не важи, през днешния ден станаха ясно първите шестима членове на Съдийската гилдия.

Следващите две съботи - още веднъж в директен избор, прокурорите ще дефинират своите представители в Прокурорската гилдия на новия Висш правосъден съвет. Първият й член към този момент е прочут - това е определеният от Общото заседание на следователите Петко Петков.

И в случай че изборите в правосъдната система - за попълване на професионалната квота в идващия Висш правосъден съвет, вървят по предварителния си график, то конструирането на парламентарната квота е на кота нула. Заради политическата рецесия в страната, се усилват гласовете, че депутатите няма да съумеят да излъчат своите 11 представители в новия правосъден кадрови орган, което може да докара до конституционна рецесия./БГНЕС, БНР
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР