Японците обожават боевете с кучета и тази дейност е разрешена

...
Японците обожават боевете с кучета и тази дейност е разрешена
Коментари Харесай

Характер и поведение на тоса ину

Японците обожават боевете с кучета и тази активност е позволена в страната на изгряващото слънце. С тази цел е основана и породата тоса ину. Тези японски кучета са от вида на молосите и са се появили след кръстосване на няколко породи за приемане на бойно куче, което безшумно и безпроблемно да побеждава всички.

Очаквано, тоса ину са смели, мощни и умни бойци. Тъй като са планувани за пердах, експанзията е заложена в характера им и затова, в случай че кучето бъде отглеждано като домакински любим, е нужна упорита и целенасочена работа за социализацията и възпитанието му, с цел да се трансформира във безрезервен и завързан домакински питомец.

Това куче има толерантен, невъзмутим и изненадващо самоуверен темперамент, даже поради събитието, че е от бойна порода. От него може да се чака благонадежден, праволинеен бранител, домакински питомец, изпълняващ ролята на телохранител, сателит и надзирател на имуществото.

Независимо от плашещият външен тип, едрото животно е доста умерено, игриво и тихо. В предишното то е взело участие в подготовката на самураите в Япония за пердах, а техните боеве са се правили в цялостна тишина, което е наложило такова държание на тоса ину. Така че тази специфичност им е генетично заложена.

Малко неочакван факт е, че тоса ину не е нападателен към всеки чужд. Напротив, той реализира елементарно контакт с външни лица, в случай че реши, че не са опасност да дома и стопанина му.

Едрото животно е доста привързано и лоялно към фамилията, с което живее, само че приема единствено един член от него като собствен собственик. За останалите членове от семейството то не е рисково, само че не може да се чака, че ще бъде приятел в игрите на децата. Тоса ину е повече тяхна бавачка и следи децата, присъединяване в игрите им не трябва да се насърчава, тъй като е прекомерно едро и може неумишлено да нарани дете.

 Тоса ину

Това извънредно наблюдателно животно може ненадейно да премине в нахлуване, в случай че прозре някаква заплаха за своя собственик. В подобен миг се открива, че по темперамент тоса ину е невероятна композиция от тактически и бойни умения, впечатляваща физика, експедитивност и дарба да се впише във всякаква среда. Силата, безстрашието и предаността му са изумителни.

Кучетата от тази порода са необикновено умни животни. Тоса ину постоянно знае по кое време и какво да предприеме. Това на процедура е главната му работа и то я прави по най-хубавия метод. Породата в никакъв случай не подхваща истерични дейности. Кучетата тоса ину са търпеливи и доброжелателни. Към останалите животни вкъщи, с които са израснали, те са безразлични, одобряват ги като част от домашното общество, само че към други кучета са нападателни, изключително от техния тип. Това им е заложено от времето, когато са взели участие в боеве със себеподобни.

Тоса ину познава своята мощ и нормално избира почтени противници, само че не би трябвало да се подценява заплахата от реакция против някое несравнимо по-слабо домашно животно като котето да вземем за пример. Затова тоса ину постоянно би трябвало да бъде държано под око от стопанина си, с цел да се подсигурява мира и спокойствието на всички вкъщи.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР