Японското правителство одобри петгодишен план в областта на отбраната, който

...
Японското правителство одобри петгодишен план в областта на отбраната, който
Коментари Харесай

Япония ще се сдобие със самолетоносачи за пръв път от Втората световна война

Японското държавно управление утвърди петгодишен проект в региона на защитата, който планува въвеждането във въоръжение на два самолетоносача за пръв път след края на Втората международна война, съобщи Франс прес.
Япония оправдава това решение с възходящото военно въздействие на Китай в района, отбелязва организацията.

Предвижда се два хеликоптероносача да бъдат модифицирани за приемане на изтребители Ф-35Б, които да правят къси излитания и кацания.

Това обаче няма да са типичен самолетоносачи, доколкото изтребителите няма да да непрекъснато основани на тях, а ще се употребяват единствено при отбранителни интервенции, уточни японското държавно управление. То акцентира, че Япония не възнамерява да има самолетоносачи от настъпателен вид, които биха надвишили допустимото от конституцията въоръжение.

Предвижда се и през идващото десетилетие да бъдат закупени 42 стелт самолета, които да са съвместими с тези кораби, като желани са изтребителите Ф-35Б, както и пазаруване на 105 изтребителя Ф-35А.

Правителството посочи, че задачата е да се даде повече оперативна еластичност на японската войска поради заплашителните дейности на Китай, който постоянно праща свои кораби към необитаеми острови в Източнокитайско море, за които Пекин и Токио водят териториални разногласия.

"Необходимо е да развием същински ефикасни отбранителни качества вместо единствено да разширяваме съществуващите ", се споделя в държавния проект.

Японската конституция планува въоръжените сили на страната да са с чисто защитителен темперамент.

Японската войска наброява 250 000 души. Петгодишният проект за защита планува и ограничения за киберсигурността и галактическото наблюдаване. Бюджетът му до март 2024 година е към 215 милиарда евро.

Китай изрази пред Япония своето неодобрение и опълчване на тези проекти и я прикани да се придържа към чисто отбранителна военна политика, съобщи говорителка на китайското външно министерство.

Китай е с втория максимален боен бюджет в света след Съединени американски щати. Той има един настоящ самолетоносач, а втори е във фаза на тествания, отбелязва Франс прес.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР