Японското правителство обяви, че планира да ограничи износа на 23

...
Японското правителство обяви, че планира да ограничи износа на 23
Коментари Харесай

Япония се присъедини към US технологичната блокада на Китай

Японското държавно управление разгласи, че възнамерява да ограничи износа на 23 типа съоръжение за произвеждане на полупроводникови съставни елементи - ход, който подкрепя опитите на Съединени американски щати да лимитират опциите на Китай да създава профилирани чипове с военна приложимост, оповестява " Ройтерс ".

Контекст: Макар през последните десетилетия производството на потребителска електроника да напусна Страната на изгряващото слънце поради високата цена на труда, към момента там се създават профилирано съоръжение, без което не можеш да правиш чипове - били те за смарт телефони или за " смарт " ракети и бомби.

Един от огромните играчи на този пазар е Nikon, която е по-популярна като компания за производството на фотоапарати, обективи и бинокли - точно насъбраното ноу-хау от този бизнес дава подтик за развиването на високопрецизните производства.

Голямата картина: Японският министър на промишлеността Ясутоши Нишимура акцентира на конференция, че ограниченията не са ориентирани против съответна страна, само че няма по какъв начин да не се гледа на тях като на триумф на администрацията на Джо Байдън, която се пробва да изолира Пекин от всевъзможни благоприятни условия да развива своя военно-промишлен комплекс, разяснява " Ройтерс ".

Според източници на организацията Съединени американски щати, Япония и Нидерландия (чиято компания ASML е водач във фината литография) са сключили съглашение да не дават на Китай достъп до технология за производството на чипове, по-малки от 14 нанометра (в момента дори при смарт телефоните имаме процесори на 3 nm развой - б.р.). Това обаче не е обществено оповестено за да не се предизвика Китай.

Косвени жертви: Силен удар по личната промишленост - по този начин прави оценка ограниченията специалистът Такамото Сузуки. " Това ще повлияе отрицателно на развиването на бизнеса на японските компании и сигурно ще понижи тяхната конкурентоспособност ", разяснява пред " Ройтерс " той.

Все отново министър Нишимура е уверен, че измененията ще имат " стеснен резултат ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР