Японският шпиц е чудесно малко компактно кученце, което обаче е

...
Японският шпиц е чудесно малко компактно кученце, което обаче е
Коментари Харесай

Заболявания при японски шпиц

Японският шпиц е отлично малко плътно кученце, което обаче е самоуверено, витално и интензивно животно. То е постоянно добре ситуирано, радостно и игриво, тъй като като цяло е крепко и уравновесено животно. Това не значи, че японското кученце не може да има здравословни проблеми.

Поначало родословните кучета са по-податливи на болести, в сравнение с тези от смесени породи. Наследствените заболявания са в положение да се предават от потомство на потомство в продължение на десетилетия и доста по-дълго. Това важи и за японския шпиц, който има по-висока податливост към някои болести, присъщи за расата.

Най-напред би трябвало да не се не помни, че тази порода реагира по-остро на измененията в храната. Коремните болки и диарията са чести при съществуване на зърнени храни в диетата, изключително с по-високо наличие. Затова е добре да не се трансформира самоволно храната и да се дава тази, с която кучето е привикнало.

Дозите също са значими, тъй като дребните симпатични домашни любимци постоянно се оказват с наднормено тегло. Затлъстяването на кученцата се отразява зле в здравословно и обществено отношение.

Най-слабата точка на японското кученце са очите му. То може да развие еверсия, недоразвитост на ретината или недъгавост. Боледуват и от кучешка катаракта. Поради свръхчувствителността на очите е нужно огромно внимание и грижа за тях. Избърсването с мека забрадка след разходка се постанова, тъй като единствено едно излизане на открито може да провокира зачервяване и сълзене заради нарасналата фоточувствителност. Клепачите на кучето е добре да се промиват с офталмологични средства, с цел да не зародят съществени проблеми.

 Японски шпиц

Много рядко едно кученце шпиц може да има хормонални нарушавания с унаследен темперамент. Обикновено тогава страда от заболявания на надбъбречните жлези и на щитовидната жлеза.

Много типични болести при японския шпиц са пателарната лускация, която се изявява в изскачане на капачката на коляното.

Друго особено заболяване е дистихиазата. Това е особеност на клепача, която провокира щедро сълзене.

Стесняването на слъзните канали също води до проблеми с обособяване на сълзи.

Това кученце може да страда и от проблеми със зъбите. Затова е изключително значимо от малко да бъде приучено да му се мият зъбите с кучешка четка за зъби.

Онкологични болести могат да се появят в преклонна възраст.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР