Японският премиер Шиндзо Абе ще посрещне на 28 юни в

...
Японският премиер Шиндзо Абе ще посрещне на 28 юни в
Коментари Харесай

Срещите на гигантите ще затъмнят амбициозната програма в Осака

Японският министър председател Шиндзо Абе ще посрещне на 28 юни в Осака най-важните международни водачи за годишната среща на Г-20. Клубът на най-големите международни стопански системи има водеща роля в решаването на международните каузи, откогато през ноември 2008 година американският президент Джордж Буш-младши свика изключителна лидерска среща, с цел да бъде избегнато пропадането в бездната на финансовата и политическа рецесия. Оттогава групата от ден на ден уголемява сферата си на деяние по световните тематики.

Тази наклонност ще се резервира и на срещата в Осака. Япония е показала упорит дневен ред за тазгодишното си председателство. Главните тематики включват унищожаване на структурните трудности пред растежа, реформиране на международната комерсиална система, адаптиране на международната стопанска система към революцията в преноса на данни, битка с климатичните промени и замърсяването с пластмаси, адаптиране на политиката за заетостта към застаряването на обществата, овластяване на дамите в работния развой, стабилно развиване и реализиране на международна система за опазване на здравето. Тази необятно разпростряла се стратегия отразява самовъзприемането на Г-20 като група, направляваща света, както и непрекъснатия блян на страните домакини да прибавят нови начинания към целите на Г-20 досега.

Опитът обаче демонстрира, че същинските решения ще се взимат на двустранните срещи сред международните водачи и спонтанните разисквания на международните рецесии, а не на формалните полемики.

Все отново формалните тематики не трябва да бъдат подминавани.

Стимулиране на международния напредък, търговия и вложения. Япония слага фокуса върху "структурните несъответствия " в международната стопанска система и заканите към "базираната на правила мултилатерална комерсиална система ". Домакините обаче не са многословни за същината на тези проблеми, още по-малко за пътищата за решаването им. В подготвителните документи не се загатва нито протекционизмът на американския президент Доналд Тръмп, нито комерсиалната война с Китай. Япония приканва и за усилване на промените в Световната комерсиална организация, без да загатва по какъв метод.

Стимулиране на софтуерните нововъведения. Япония е сложила в центъра на председателството си по този начин наречената Четвърта индустриална гражданска война. На Световния стопански конгрес в Давос през януари Абе акцентира смисъла на построяването на обществено доверие в цифровата стопанска система - идея, която назовава "свободен транспорт на данни с доверие ".

Борба с климатичните промени и замърсяването. Японското държавно управление изрично поддържа Парижкото съглашение за климата и световното прекосяване към зелена сила. Решаващо за поставените климатични цели е финансирането на зеления напредък в изгряващите стопански системи. Япония ще се опита да накара страните от Г-20 и да се ангажират да редуцират голямото количество пластмаси, замърсяващи океаните.

Като единствен интернационален конгрес, събиращ на едно място водачите на най-важните развити и изгряващи стопански системи в света, Г-20 предлага неповторимата опция за решение на доста международни проблеми. Най-важната двустранна среща в Осака ще е сред Доналд Тръмп и китайския му сътрудник Си Дзинпин , които ще се опитат да сложат завършек на задълбочаващата се комерсиална война сред страните им. Очаква се и Съединените щати да се опитат да намерят съдружници по въпроса за нуклеарната стратегия на Северна Корея и борбата им с Иран.

В навечерието на срещата в Осака Тръмп се закани да увеличи митата върху още китайски импорт в Съединени американски щати на стойност 300 милиарда $, в случай че Си откаже да се срещне с него в Япония. Говорителят на китайското външно министерство Гън Шуан обаче отговори, че "Китай не желае комерсиална война, само че не се опасява от нея ". Междувременно обаче стана известно, че двамата стопански колоси са договорили краткотрайно помирение в комерсиалния спор преди срещата на водачите им.

Тръмп възнамерява да организира двустранни срещи с минимум още седем водачи, измежду които на Русия, Германия, Саудитска Арабия, Индия, Турция.

Разговорите ми с Путин не са ваша работа, съобщи американският президент пред кореспонденти преди отпътуването си за Япония и се ограничи с изказването, че ще има "много добър диалог " с съветския водач. Все отново представителите на медиите деликатно ще наблюдават всеки подробност от срещата сред двамата президенти, като необикновен интерес провокира въпросът дали Тръмп, както към този момент се е случвало на среща с съветския президент Владимир Путин , няма да употребява американски преводач по време на диалога им на четири очи. А тематиките, които имат за разискване, са безчет - Иран, Сирия, Украйна, Договора за ракетите с дребен и междинен обхват, Венецуела, Северна Корея, Афганистан...

Според наблюдаващи най-големият залог в Осака обаче ще е за Шиндзо Абе , тъй като престижът му ще зависи от това доколко ще овладее избухливия характер на Тръмп, с който построява другарство от години. От всички водачи на Г-20 Абе безспорно е непосредствен с американския президент, което бе доказано и от визитата на Тръмп в Токио през май, по време на което японския министър председател неведнъж загатна "непоклатимата " и "здрава като канара " дружба сред страните им. Досега Абе изкусно заобикаля сянката на комерсиалната война със Съединени американски щати, която е надвиснала и над Япония, само че дали ще успее да вкара американския си другар в сюжета си за Осака, е напълно различен въпрос.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР