Японският премиер Фумио Кишида заяви, че не мисли за разпускане

...
Японският премиер Фумио Кишида заяви, че не мисли за разпускане
Коментари Харесай

Японският премиер не планира предсрочни избори

Японският министър председател Фумио Кишида съобщи, че не мисли за разформироване на Народното събрание, отхвърляйки спекулациите, че може да свика предварителни избори през идващите месеци, с цел да затвърди позициите си в ръководещата партия, заяви Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

" Сега не мисля за това ", съобщи Кишида пред Народното събрание в отговор на въпрос за опцията да разпусне Народното събрание и да свика предварителни избори в близко бъдеще. " Единственото, което мога да кажа, е, че ще се изправя пред провокациите, които не могат да бъдат отлагани, и ще извърша отговорността си да изяснявам решенията си на обществото ", сподели той.

Общественото утвърждение на кабинета на Кишида се увеличи след няколко дипломатически триумфа, като подобряването на обтегнатите връзки с Южна Корея и изненадващата среща на министър-председателя с президента на Украйна Володимир Зеленски в Киев. След като сполучливо прокара през Народното събрание бюджета за идната година, Кишида е изправен пред апели от страна на администрацията си да свика предварителни избори, оповестяват вестниците " Асахи " и " Никкей " през днешния ден.

" Когато дипломатическите старания покачват толкоз доста рейтинга, да не се привикват предварителни избори не е вид ", цитира в. " Асахи " началник на ръководещата партия.

Ако Кишида не свика предварителни избори, идващите национални избори ще се проведат чак през 2025 година Според анализатори, в случай че завоюва победа на предварителните избори, Кишида може да усили възможностите си да бъде избран отново в конкуренцията за лидерския пост на ръководещата партия през септември 2024 година За идващия месец обаче в Япония са планувани голям брой общински и локални избори. Освен това страната ще бъде хазаин на срещата на върха на Г-7 през май, на която Кишида се надява да показва единството на групата против съветското настъпление в Украйна.

През юни Япония ще изготви проект за " нов капитализъм ", в който ще се подчертава върху увеличението на заплатите, нововъведенията и решаването на обществени проблеми посредством поддръжка за започващи предприятия, съобщи през днешния ден Кишида. " На първо място, ще се стремим до юни да изготвим насоки във връзка с промяната на пазара на труда, в това число преквалификация на служащите и улеснение на текучеството на работна ръка ", съобщи Кишида пред група, натоварена с осъществяването на проекта.

Кишида стартира за пръв път концепцията за " нов капитализъм ", когато стана министър-председател през 2021 година Той съобщи, че го назовава " нов капитализъм " поради нуждата да се откри решение на негативните трендове, като да вземем за пример разширяващото се неравноправие.

Днес министър председателят акцентира, че Япония ще се стреми да понижи разликите в заплащането сред локалните компании и съперниците в чужбина, като в същото време регистрира другите стопански обстановки. Кишида слага вложенията в човешкия капитал в основата на своята тактика за напредък, защото бързо застаряващата Япония е изправена пред изострен дефицит на работна ръка.

Под натиска на Кишида огромните компании завършиха годишните си трудови договаряния със приблизително нарастване на заплатите от 3,8 % за идната фискална година, което е най-голямото нарастване от към три десетилетия, макар че вероятностите наподобяват не по този начин позитивни за служащите в по-малките компании, които съставляват съвсем 70 % от работната мощ. Заплатите в страната са съвсем непроменени от края на 90-те години на предишния век и в този момент са много по-ниски от междинните за групата на богатите страни от Организацията за икономическо сътрудничество и раз, отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР