Японският премиер Фумио Кишида уволни днес свой помощник, който заяви,

...
Японският премиер Фумио Кишида уволни днес свой помощник, който заяви,
Коментари Харесай

Японският премиер уволни помощник, който не искал да живее с гейове и лесбийки

Японският министър председател Фумио Кишида уволни през днешния ден собствен асистент, който съобщи, че не би желал да живее в съседство лесбийки, гейове, бисексуални или транссексуални двойки и предизвести, че хората ще избягат от Япония, в случай че еднополовите бракове бъдат позволени, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Казаното от Масайоши Араи, оповестено от локални медии, включва и безапелационната му позиция, че не би желал даже да поглежда към еднополови двойки, пердаде Българска телеграфна агенция.

Араи е експерт по стопанска система и търговия и стана част от екипа на Кишида през октомври.

Думите му са възмутителни и изцяло несъвместими с политиката на администрацията, сподели Кишида, представен от публичната медия Ен Ейч Кей.

По-късно през днешния ден японският водач сподели пред публицисти, че е уволнил Араи, който към този момент се беше извинил за своите „ подвеждащи “ думи през вчерашния ден.

Позицията на Араи беше огласена, откакто министър председателят Кишида сподели в Народното събрание, че разрешаването на еднополовите бракове се нуждае от деликатно обсъждане поради евентуалното му влияние върху структурата на фамилията.

Инцидентът е стеснителен за Кишида, който се готви да бъде хазаин на срещата на високо ниво на страните от Г-7 през май.

За разлика от Япония, която през последните 7 десетилетия беше ръководена най-вече от консервативната Либерално-демократическа партия, останалите страни от Г-7 позволяват бракове или гражданско партньорство на еднополови двойки.

Според най-нови допитвания публичната поддръжка за Кишида е спаднала на половина до към 30 % от предходната година насам, след поредност от скандални оставки на високопоставени длъжностни лица.

Сред отдръпналите се е и Мио Сугита – зам.-министър по вътрешните работи и връзките, който подаде оставка през декември след противоречиво изявление за ЛГБТ общността и за най-голямото етническо малцинство в Япония - айни. Айните се считат за едни от първите заселници на японските острови.

В допитване, извършено през юли 2021 година, два месеца преди Кишида да стане министър председател, 57% от интервюираните японци декларират, че поддържат законовото признание на еднополовите съюзи. Тай като не им е позволено да се женят, еднополовите сътрудници не могат да се наследяват един различен и им се отхвърлят наставнически права върху децата на колегата.

През ноември съд в Токио удостовери възбраната на еднополовите бракове, само че постанови също, че неналичието на правна отбрана за еднополовите фамилии е нарушаване на човешките им права.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР