Японският министър-председателят Фумио Кишида отбеляза, че желае да проведе разговори

...
Японският министър-председателят Фумио Кишида отбеляза, че желае да проведе разговори
Коментари Харесай

Шефът на МААЕ подкрепя стремежа на Япония да проведе преговори на...

Японският министър-председателят Фумио Кишида означи, че желае да организира диалози със севернокорейския деспот Ким Чен-ун " без никакви предварителни условия " и персонално следи напъните за осъществяване на първата такава среща на водачите от 20 години насам. В необичаен отговор предишния месец сестрата на Ким, която служи в ръководещата Работническа партия, посочи, че Кишида може един ден да посети Пхенян.

 

Въпреки че МААЕ няма пряк достъп до КНДР, откогато Пхенян изгони нейните инспектори през 2009 година, неведнъж е изразявала угриженост по отношение на нуклеарния напредък и възходящия нуклеарен боеприпас на страната.

Запитан дали ще насърчи договарянията на Япония със Северна Корея даже в случай че въпросът за разпространяването на нуклеарни оръжия не бъде разискван, Гроси сподели следното: " Много е значимо да поемем ангажимент. Относно изискванията на този разговор не бих претендирал да споделям на премиера Кишида какво да прави. Но ангажирането е наложително ".

 

" Всеки политически разговор има време, формати и последователности, които може да съществуват. Липсата на диалог не е добра концепция ", счита той.

 

Желанието на Кишида да организира диалози с Ким е съсредоточено върху опита му да обезпечи връщането на жители, отвлечени от Северна Корея преди десетилетия.

 

По време на пътуването си в Япония Гроси ще беседва с Кишида и ще посети разрушената нуклеарна централа във Фукушима, където МААЕ спомага при наблюдението на изпускането на пречистени отпадъчни води в океана.

Изпускането, което стартира през август, беше подложено на критика от някои локални поданици и докара до възбрана от страна на Китай и Русия на японските морски блага заради опасения за сигурността.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР