Японският министър на отбраната Такеши Ивая протестира днес пред Южна

...
Японският министър на отбраната Такеши Ивая протестира днес пред Южна
Коментари Харесай

Япония срещу Южна Корея след инцидент с техен разузнавателен самолет

Японският министър на защитата Такеши Ивая стачкува през днешния ден пред Южна Корея, откакто южнокорейски ескадрен миноносец насочил радара си за автоматизирано съпровождане на задачите към японски разследващ аероплан, съобщи Ройтерс.

Ивая дефинира случая като "крайно рисков " и сподели, че той може да провокира изключителна обстановка. Министърът съобщи, че това се случва в миг, когато е нужна по-голяма съгласуваност сред Япония и Южна Корея по въпроси като севернокорейските нуклеарни и ракетни стратегии, морската сигурност и естествените бедствия.

"Ще призовем Южна Корея да не позволява това да се повтаря ", сподели Ивая.

Южнокорейското министерство на защитата съобщи, че ескадреният миноносец е правил рутинни дейности. "Ние използвахме радар при интервенцията, само че той нямаше за цел да наблюдава японска патрулна авиация ", сподели министерството.

"Разговаряхме с японската страна по този въпрос, само че ще дадем спомагателни пояснения, с цел да няма недоразумения ", съобщи ведомството.

Радарът за надзор на стрелбата се употребява за изтъкване на местоположението на цел за ракети или снаряди. Насочването на радара към дадена цел може да бъде сметнато за последна стъпка преди пукотевица.

Ивая сподели, че южнокорейският ескадрен миноносец е насочил радара към патрулен аероплан на японските военноморски сили, правил през вчерашния ден наблюдаване край полуостров Ното в Японско море.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР