Японският милиардер Юсаку Маедзава раздава на последователите си в Туитър

...
Японският милиардер Юсаку Маедзава раздава на последователите си в Туитър
Коментари Харесай

Милиардер раздава милиони долари, за да разбере дали парите правят хората по-щастливи

Японският милиардер Юсаку Маедзава раздава на почитателите си в Туитър (Twitter) 9 милиона $, с цел да види дали парите ще ги създадат по-щастливи, съобщи Ройтерс.

Той дефинира самодейността си като „ обществен опит “.

Маедзава ще даде по един милион йени (9000 долара) на 1000 свои почитатели на инцидентен принцип всред хората, които са препредали негово известие в Туитър от 1 януари.

Това е сериозен обществен опит, споделя Маедзава във видео в ЮТюб, като добавя, че се надява да разсъни интерес у учени и икономисти.

Милиардерът, който ще бъде първият частен пасажер, летял към луната със Спейс Екс (SpaceX) на Илон Мъск, е прочут с огромните си покупки на творби на изкуството и на спортни коли, само че също по този начин и със склонността си да размишлява по хрумвания като свят без пари.

Той свърза раздаването на парите с концепцията за базов приход или теорията за обезпечаване на периодически, безусловни заплащания на всички жители, която набра инерция в някои политически кръгове.

Маедзава показва, че защото има парите и свободното време да направи такива заплащания, той изпитва потребност да опитва и да разсъни по-голям спор по тематиката в Япония.

Дискусията за базовия категоричен приход се породи на фона на възходящото неравноправие в приходите в Съединени американски щати, където през последните години някои от най-богатите вложители, като съоснователят на Майкрософт (Microsoft) Бил Гейтс и вложителят Уорън Бъфет дадоха обещание да раздадат по-голяма част от благосъстоянието си, напомня Ройтерс.

Виж още:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР