Японските власти избраха названието за епохата на управление на новия

...
Японските власти избраха названието за епохата на управление на новия
Коментари Харесай

Япония се подготвя за епохата Рейва

Японските управляващи избраха названието за епохата на ръководство на новия император. Макар че формалното абдикиране на 85-годишния император Акихито е планувано за 30 април, държавното управление реши да даде един месец на държавните структури, с цел да се пренастроят към новото време. Названието на епохите се изписва върху монетите, в заглавията на вестниците, в шофьорските книжки и всички публични документи, тъй че решението за предварителното му оповестяване е изцяло обяснимо.

Преди това на особено основана комисия от литературоведи и учени бе сложена задачата да намерят термин, който да съдържа нужния символизъм, само че да бъде нов и необработен до момента. След дълги търсения в паметниците на японската класическа литература определените разновидности бяха показани пред ръководителите на Горната камара и Камарата на представителите на Народното събрание, а по-късно и на самостоятелни специалисти. По традиция всички разновидности се пазят в най-строга загадка, по тази причина през последните месеци букмейкърите спекулираха в каква посока ще продължи развиването на страната.

Според процедурата всички подозрения и вероятни оферти се показват на държавното управление, което взема окончателното решение - на този стадий мнението на членовете на кралското семейство към този момент няма никакво значение. Отделен аршин за всички препоръчани разновидности е късото изписване, тъй че всички жители да могат да повторят елементарно новия израз.

На 1 април, след края на утринното съвещание, представителят на държавното управление Йошихиде Суга сподели в директен ефир на жителите на Япония йероглифите с названието на епохата на бъдещия император, 59-годишния Нарухито. Синът на Акихито ще поеме пълномощията си на 1 май, а царстването му ще мине под девиза "Рейва ".

На последвалата конференция министър председателят Шиндзо Абе разшифрова понятието за света. Японците също се нуждаеха от обяснения, тъй като до момента терминът не е съществувал

в езика им. Съчетанието на йероглифите "рей " и "ва ", което почти значи "Благоденствие и естетика ", се среща в обособени думи на най-стария алманах с японска лирика "Маньошу ", датиращ от 759 година. По думите на Абе източникът е определен, тъй като символизира "дълбоките корени на публичната просвета и многовековните японски обичаи ". "Нашата нация е на прага на огромни промени, само че съществуват голям брой японски полезности, които не трябва да бъдат забравени ", съобщи министър-председателят пред публицистите.

В Япония съществуват две системи на летоброене: интернационалната - съгласно която в този момент е 2019 година, и националната - зависеща от управника. Според втората в този момент в страната е тридесет и първата година от епохата "Хейсей ". Названието й е одобрено в деня на възкачването на Акихито на трона на 12 ноември 1990-а и значи "Постигане на мир ".

В актуалната реалност японският монарх не извършва политически функционалности (ролята му в държавното устройство е извънредно символична), само че той си остава единственият император в света. В конституцията, призната през 1947-а, се споделя, че императорът е "символ на японската страна и единството на японската нация ".

Епохата "Хейсей " е първата в историята на локалната монархия, която ще завърши преди кончината на управника. През 2016-а император Акихито за пръв път изрази желанието си да се отдръпна от престола, базирайки се на преклонната си възраст. На идната година представители на Комисията по делата на фамилията утвърдиха датата, на която императорът може да излезе в пенсия. Тъй като казусът беше казус, се наложи корекция в японския главен закон. Тя ще бъде отстранена незабавно след абдикирането на Акихито в края на април.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР