Японски космически апарат Хаябуса 2, изпратен през 2014 г. да

...
Японски космически апарат Хаябуса 2, изпратен през 2014 г. да
Коментари Харесай

Японският космически апарат "Хаябуса 2" почти стигна целта си - астероида Рюго


Японски галактически уред „ Хаябуса 2 ”, изпратен през 2014 година да събере проби от метеорита Рюго, изпрати негови фотоси, на който съгласно някои учени той мощно припомня на азиатското лакомство кнедли,съобщи Би Би Си.

Апаратът е на 215 км от метеорита Рюго и би трябвало да стигне до него на 27 юни. Камерата на „ Хаябуса ” е почнала да записва облик, който по-късно е изпратен до Земята. Доста учени намират аналогия сред метеорита и японският десерт данго, който съставлява сладки кнедли, направени от оризово брашно. Но при по-детайлно наблюдаване се вижда, че обектът има доста вдлъбнатини и кратери. На всичкото от горната страна той се върти и ретроградно, което значи, че има посока на въртене, противоположна на тази на Слънцето и Земята.

Около 27-ми юни се чака „ Хаябуса ” да бъде на към 20 км. от метеорита.

Космическата организация на Япония - Яха - ще изследва обекта година и половина, като през това време ще изследва повърхността и ще употребява следени гърмежи, с цел да получи „ свежи ” проби от скалата.

Някои от кацанията са планувани за септември. В тях ще взе участие направеният в Германия пакет принадлежности, наименуван „ Маскот ” (Мобилен астероиден шпионин на повърхността).

Мисията на метеорита ще продължи до края на 2019 година, като се чака апарата да се върне на Земята през 2020 година с проби. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР