Японски изследователи са създали суперклонинг на унищожена от талибаните афганистанска

...
Японски изследователи са създали суперклонинг на унищожена от талибаните афганистанска
Коментари Харесай

Японци "клонираха" унищожен от талибаните стенопис в сърцето на гръко-будизма

 mymotto
Японски откриватели са основали " суперклонинг " на унищожена от талибаните афганистанска рисунка в пещера в котловина, станала център на първата сходна среща сред европейска и азиатска просвета преди две хиляди години.

Конкретната скална рисунка не е толкоз остаряла, а от седми век.

Нито един откъс от нея обаче не бе непокътнат, откакто придвижването я заличи преди 20 години дружно с две големи скулптури на Буда в Бамиян, символизирали мозайката от културно завещание в района. Статуите и други произведения бяха взривени по заповед на самия водач молла Омар. Решение за ориста на статуите към момента не е открито, само че от предишния месец скалната рисунка оживя съвсем каквато беше до 2001 година, а екипът мечтае да я върне в родината ѝ.

Как се клонира стенна живопис

Използвана е композиция от обичайни и цифрови техники, с които откривателите целят най-малко да спасят " духа " на творбата за бъдещите генерации. Усилията на екипа от Токийския живописен университет, траяли три години, са основали тъкмо копие, изложено в музей в Токио през септември и октомври - седмици след връщането на талибаните на власт в Кабул.

Стенописът в пещера покрай известните скулптури изобразява бодхисатва - всеки, който непоколебимо върви по пътя, с цел да стане Буда. Размерите му са впечатляващи - шест метра дължина и три метра широчина.

Екипът не пропуща нито един подробност - пресъздава повърхността, само че и типа на употребяваната багра. Цифрово са обработени над 100 фотоси, направени от японски археолози преди унищожаването му. Те се наливат в компютърен модел на повърхността му, а по-късно данните се подават към машина, пресъздаваща точната (триизмерна) форма в блок стиропор.



Проф. Такаши Иноуе от екипа, професор по евразийско културно завещание, отбелязва, че посредством процеса " можем да възпроизвеждаме дизайн, който е доста непосредствен до същинския, още веднъж и още веднъж, с цел да предадем духа на бъдещите генерации. "

Връзката сред Япония и Афганистан

За Япония връзката с Афганистан е по-специална, в сравнение с се вижда на пръв взор.

Страната от дълго време влага средства и дипломатически старания за запазване на културното завещание в страната, и то изключително в Бамиян - регион, където се пресичат разнообразни пътища и култури през историята. Бамиян, една от сложните за преодоляване от талибаните провинции в края на предишното хилядолетие, е не просто културна столица на хазарейците - говореща акцент на фарси етническа група, евентуално зародила при смесването на локалните поданици с нахлулите при монголската инвазия.
Fūjin and Raijin are two ancient Shinto gods native to Japan. Their statues are at Sanjūsangen-dō temple, which enshrines Avalokiteśvara. Fujin is Japan`s god of wind, identified with India`s Vāyu, and Raijin is Japan`s god of lightning and thunder, identified with India`s Indra.

-
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР