Японски Бобтейл е котка с аристократичен вид, която от векове

...
Японски Бобтейл е котка с аристократичен вид, която от векове
Коментари Харесай

Японски Бобтейл

Японски Бобтейл е котка с благороден тип, която от епохи е фаворитка на жителите на Страната на изгряващото слънце. Японски Бобтейл е палав домакински любим, за който контактът със стопанина му е най-важното нещо на света.

История на Японски Бобтейл

Японски Бобтейл, известна измежду жителите на Япония като Ми Ке, е била фаворитка на императори от разнообразни династии. Изображения на тези грациозни котки могат да се видят на старинни гравюри, картини и стенописи. През 70-те години на ХХ век породата Японски Бобтейл е приета публично от влиятелни асоциации по фелинология и представителите й се позволяват до присъединяване в изложения. Японски Бобтейл е измежду желаните домашни любимци на японците и се радва на известност в целия свят поради забавния си външен тип и своята влюбчивост към стопаните.

Стандарт на Японски Бобтейл

Мъжките представители на породата Японски Бобтейл доближават до 4 кг, женските стават тежки до 3. 5 кг. Тялото на Японски Бобтейл е мускулесто и леко издължено. Главата на котките от тази порода е с с кръгла форма и отчетливи скули. Муцуната е леко издължена, носът има две паралелни линии от основата до върха. Крайниците на Японски Бобтейл са дълги, изящни и мускулести, като задните са малко по-високи от предните. Лапите са грациозни, с овална форма.

Ушите на Японски Бобтейл са ситуирани на огромно разстояние едно от друго и са леко наклонени напред. Върху ушите нормално има кичур четина като при рисовете. Очите на Японски Бобтейл са огромни и най-често са жълти на цвят, само че са възможни и други цветове. Козината на Японски Бобтейл е приблизително дълга, мека като коприна, като на раменете е малко по-къса. Козината на Японски Бобтейл може да е двуцветна или трицветна. За предпочитане е да доминира белият цвят. за изключително скъпи се считат екземплярите, в които се съчетават червеникаво кафявият и черният цвят. Максималната дължина на опашката на тази порода е 8 сантиметра и е с гъста дълга четина, от което наподобява на четка.

Грижи за Японски Бобтейл

 Котка Японски Бобтейл

Японски Бобтейл не понася студа, тъй че се погрижете вашата фаворитка да има местенце, където да й е топло. Креватчето на котката не би трябвало да е на течение, само че в множеството случаи тези красиви писани избират да спят в леглото на стопаните си. Японски Бобтейл не се скубе и поддръжката на козината на тази порода е доста лесна - задоволително е два пъти седмично тя да бъде разресвана с гъст гребен или да се минава с влажна забрадка за премахване на непотребните косъмчета. Ушите и очите на Японски Бобтейл би трябвало постоянно да се ревизират за инфекции. Добре е да осигурите повечко играчки на котките от породата Японски Бобтейл, с цел да могат да се забавляват, до момента в който ви няма. Японски Бобтейл обича разходките и може да бъде научена да се разхожда с нагръдник и мотив.

Обучение на Японски Бобтейл

Японски Бобтейл е доста интелигентна котка, която може да бъде научена да извършва разнообразни по трудност команди, в случай че образованието стартира в ранна възраст - към четвъртия месец. В началото то не би трябвало да лишава повече от пет минути на ден и последователно времето за образование да се усилва. Японски Бобтейл на драго сърце ще се включи в образованието, в случай че го приема като занимателна игра.

Хранене на Японски Бобтейл

Японски Бобтейл е капризна котка, която има искания към това какво ще хапне. Тя може да е гладна и все пак да откаже да се храни, в случай че не й харесва това, което й се дава. Стопаните на Японски Бобтейл сами би трябвало да схванат какво обича и какво не тяхната фаворитка. В множеството случаи Японски Бобтейл избира рибата пред другите типове месо. Необходимо е рибата да се дава печена или сварена и наложително да се обезкостява и от най-дребните кости, преди да се даде на котката от тази порода.

В противоположен случай съществува опция храносмилателният й тракт да се нарани, защото Японски Бобтейл е доста деликатна котка в това отношение. Японски Бобтейл може да хапва гранулирани или консервирани храни за котки от премиум клас, а в случай че го храните с натурални артикули, менюто му е добре да се добавя с нужните за здравето му витамини и минерали. Различни типове зеленчуци - сварени и сурови, могат да допълват менюто на Японски Бобтейл, както и някои типове плодове, без прекомерно сладките грозде и банани. Не е добре да давате на Японски Бобтейл шоколад, захарни произведения, тестени произведения, пушена риба и пушено месо, мазни или пържени храни, както и прекомерно студени и прекомерно горещи храни.

Заболявания на Японски Бобтейл

 Порода Японски Бобтейл

Японски Бобтейл може да страда от болести на очите, а също по този начин и от проблеми на храносмилателната система. Японски Бобтейл е податлив към развиване на алергии, по тази причина е значимо да се взимат ограничения, в случай че има проблем с кожата или козината. След третата година от живота си Японски Бобтейл може да има проблеми с отделителната система, по тази причина е добре да се следи положението му, в случай че има и най-малките признаци за сходно заболяване.

Любопитни обстоятелства за Японски Бобтейл

Японски Бобтейл има забавна специфичност - когато види човек, той постоянно подвига предната си лапа и все едно поздравява. В японските сувенирни магазини оферират статуетки с котка, която е вдигнала предната си лапа за привет. Те са известни като манеки неко - котка, която поздравява, и се счита, че носят шанс на притежателя си.

Японски Бобтейл е леко флегматична котка, която рядко издава звуци и в никакъв случай не досажда на стопаните си. Но когато види вода, тя се трансформира изцяло и се трансформира в извънредно игриво създание. Тя на драго сърце плува и даже може да лови риба. Котка от породата Японски Бобтейл може да донася предмети, хвърлени от стопанина й във водата.

Интересен факт е, че котенцата в котилото на майка от породата Японски Бобтейл нормално са четири на брой. Те са извънредно жизнерадостни и игриви и откакто пораснат, елементарно се сприятеляват с разнообразни типове домашни любимци.

Недостатъци на Японски Бобтейл

Японски Бобтейл е прекомерно завързан към стопанина си и употребява всяка секунда, с цел да е допустимо по-близо до него. Това от време на време е досадно за някои хора, само че просто Японски Бобтейл желае да демонстрира непрекъснато на притежателя си какъв брой го обича.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР